Χάρης Θεοχάρης: «Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν προήλθε εξαιτίας του ανοίγματος στον τουρισμό»
Στο άνοιγμα του τουρισμού και στο κατά πόσο συνδέεται με τα τριψήφια νούμερα των νοσούντων κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού».
Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις στήριξε την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας.
Υπογράμμισε ότι όπως αποδείχθηκε, βάσει των στοιχείων, η αύξηση των κρουσμάτων του covid-19 δεν οφείλεται «στον τουρισμό, αλλά στην δική μας χαλαρότητα που πιστέψαμε ότι δεν κινδυνεύουμε πια». «Οι επαγγελματίες του τουρισμού, μαζί με τους γιατρούς, τους ειδικούς και τον κρατικό μηχανισμό ήταν εκεί και προστάτεψαν τον τουρισμό μας ώστε σήμερα να είμαστε ανοικτοί» είπε και προσέθεσε πως αυτό το έπραξε «ο κάθε ένας υπάλληλος χωριστά, που έβαζε τη μάσκα του γιατί ήξερε ότι χωρίς την μάσκα και τα μέτρα θα είχε πέσει ο τουρισμός μας».
Με βάση συγκριτικά στοιχεία από άλλες χώρες που είτε άνοιξαν τον τουρισμό τους είτε όχι, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως «η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν προήλθε εξαιτίας του ανοίγματος στον τουρισμό, καθώς βλέπουμε ότι μια χώρα με πληθυσμό 9 εκατ. κατοίκων με κλειστό τον τουρισμό από 200 κρούσματα που είχε στην πρώτη φάση της πανδημίας έφτασε τα 3.000, όπως και άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό από αυτό της χώρα μας, οι οποίες άνοιξαν ανεξέλεγκτα τον τουρισμό τους έφτασαν να έχουν 900 και 950 κρούσματα».
Αναφερόμενους στους ελέγχους, σημείωσε πως η χώρα μας καινοτόμησε, όπως με το σύστημα ελέγχου “Evans” που υιοθέτησε και γίνεται στις πύλες εισόδου και με το οποίο έχουμε κατά 93% καλύτερη αποτελεσματικότητα ιχνηλάτησης, εξηγώντας ότι «οι 8.000 στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται στα σύνορά μας ισοδυναμούν με 15.000 τυχαία τεστ» Ο κ. Θεοχάρης, μάλιστα, επιφυλάχθηκε να καταθέσει στη συζήτηση της Κύρωσης στην Ολομέλεια αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες.
Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και αποφάσεων «να μπορέσει και η τελευταία επιχείρηση του κλάδου να λειτουργήσει εφέτος, έτσι ώστε να δώσει δουλειές και να μειώσουν τη χασούρα τους», υπενθυμίζοντας πως «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στην αρχή της τουριστικής περιόδου, όπως παρουσιάζουν κάποιοι, ότι εφέτος θα είχαμε έστω και έναν τουρίστα. Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που κερδήθηκε από τους ανθρώπους του τουρισμού, της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μας μηχανισμών». Αναφερόμενος ειδικά στον τουρισμό από την Σερβία, ανέφερε πως «εκεί πήραμε το ρίσκο και είπαμε να μην κλείσουμε τα σύνορα με την χώρα αυτή καθώς θέλαμε να στηρίξουμε την στενή σχέση φιλίας που έχουμε με την Σερβία»
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως «σήμερα είχα την ελπίδα ότι θα ήταν μια ευκαιρία όπου τα λόγια θα συμβάδιζαν με τις πράξεις και τα αποτελέσματα…», αλλά «η συναίνεση έκανε φτερά… καθώς η αντιπολίτευση περιοριστήκατε σε μια γενική κριτική, η οποία ήταν “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ” , όπου από την μια μας κατηγορείτε ότι δεν προστατεύσαμε την Υγεία και δεν λάβαμε μέτρα… και από την άλλη ότι δεν ανοίξαμε πολύ τον Τουρισμό [… ] Εγώ, όμως, ένα θα σας πω, όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει…»
Αναφερόμενος στην προς κύρωση συμφωνία με την Σερβία στον τομέα του τουρισμού, υπογράμμισε πως με την συμφωνία αυτή αποδεικνύεται ότι το κράτος έχει συνέχεια. Καθώς πρόκειται για μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2017, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ τη φέρνει για κύρωση στην Ολομέλεια. Ο υπουργός υπογράμμισε τη στενή σχέση φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Σερβίας, ψηφίσθηκε στην Επιτροπή, με αυξημένη πλειοψηφία καθώς «υπέρ» τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που την καταψήφισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας