Κορωνοϊός Ελλάδα: Στο κόκκινο η Αττική – Γηροκομεία και κλειστές δομές αυξάνουν την ανησυχία
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος με την Αττική να κρατάει τα πρωτεία. Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες είναι η διασπορά του ιού σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές. Όπως είναι αναμενόμενο ο ιός μπορεί να κυκλοφορήσει πολύ γρήγορα σε τέτοιους χώρους εάν καταφέρει να εισχωρήσει, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των ανθρώπων που χρήζουν νοσηλείας.
Η Αττική τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω των κλειστών δομών αλλά και της πληθυσμιακής υπεροχής της έναντι των άλλων αστικών περιοχών. Ενδεικτικά, από τα 202 κρούσματα της Παρασκεύης τα 192 ήταν εγχώρια και τα 86 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς, με έμφαση στον αριθμό αυτών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Όσο περνάνε οι ημέρες και ο καιρός σταδιακά θα γίνεται φθινοπωρινός και θα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα αλλά και προς τα τέλη Νοεμβρίου η εποχική γρίπη, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ανάγκης για νοσοκομειακή φροντίδα.
Ανησυχία για του 50ρηδες και 60ρηδες
Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε.
Η τωρινή περίοδος κρίνεται κρίσιμη για την αναχαίτιση της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και των υπόλοιπων ιογενών ασθενειών που φέρνει η αλλαγή της εποχής. Για τον λόγο αυτό, θέληση της κυβέρνησης είναι να ενταθούν οι έλεγχοι για τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν και αν χρειαστεί, να παρθούν και νέα μέτρα.
Οι έλεγχοι και τα μέτρα στους οίκους ευγηρίας
Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Την ίδια ώρα, στην άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής της, αλλά και το κλείσιμο σε είκοσι μέρες, εκείνων των δομών που δεν θα τη διαθέτουν και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 –ΦΕΚ 1136 Β΄), προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει και σε μπαράζ ελέγχων στους οίκους ευγηρίας του λεκανοπεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Αναβολή αδειών προσωπικού
- Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
- Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Αποφυγή συνωστισμών
- Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης
- Αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα
Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας έρθει σε επαφή με κρούσματα, ισχύουν τα παρακάτω βήματα:
- Κατ’ οίκον περιορισμός
- Παρακολούθηση της υγείας του
- Διαμονή σε διαφορετικό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με καλό αερισμό
- Περιορισμός μετακινήσεων εκτός σπιτιού
- Καλός αερισμός στην ιδιωτική κατοικία
- Άμεση ενημέρωση του υπευθύνου της δομής φροντίδας ηλικιωμένων
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας