Κόσμος

Ρωσία Μεσόγειος: «Δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 μίλια»

Ρωσία Μεσόγειος: «Δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 μίλια»
Ρωσία Μεσόγειος: Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια αναγνωρίζει η Μόσχα και προτείνει διάλογο με την Τουρκία.

Θέση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει η Ρωσία, η οποία φαίνεται πως αναγνωρίζει αυτό προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες καθώς και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια, ωστόσο τονίζει πως υπάρχει το διεθνές δίκαιο για να λύσουν η Ελλάδα και η Τουρκία τις διαφορές τους.

Αυτά λέει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. Μια δήλωση στην οποία αποτυπώνεται η θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα.

Η Ρωσία, αναφέρει, έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 3 της οποίας προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «κοινή λογική» με την οποία κινούνται τα κράτη “λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής”.

«Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» προσθέτει και ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα γνωρίζει τις θέσεις της Ρωσίας. «Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό» σημειώνει.

Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova speaks to the media in Moscow on March 29, 2018. / AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV

Όλη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα:

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής.

Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

Russia's Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova: Russia has signed the UN Convention on the Law of the Sea and…

Gepostet von Russian Embassy in Greece am Samstag, 5. September 2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments