Πολιτική

Μηταράκης μετανάστες: Η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ

Μηταράκης μετανάστες: Η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ
Μηταράκης μετανάστες: «Περιμένω από την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών».

Αυστηρό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, προς την Τουρκία για την εφαρμογή της Κοινής δήλωσης με την ΕΕ, από τη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, την οποία επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου (5 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε δομές της Βόρειας Ελλάδας.

«Περιμένω από την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Δηλώσεις που υπονοούν νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου για γεωπολιτικούς λόγους δεν γίνονται ανεκτές και δεν θα είναι επιτυχείς». Τη διαβεβαίωση ότι θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες οι κατασκευές στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, στον δήμο Παιονίας, έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνάντηση που είχε, το πρωί, στο Πολύκαστρο, με τον δήμαρχο της περιοχής Κωνσταντίνο Σιωνίδη, παρουσία -μεταξύ άλλων- του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο μεταναστευτικό, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, όπου περιηγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον διοικητή Τραϊανό Τρέγκα, υπηρεσιακούς υπαλλήλους κ.ά.

«Διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με το 2015»

«Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με το 2015. Βάλαμε δυο στόχους: την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν μειωθεί κατά πάνω από 90%. «Αυτό μας επιτρέπει να αποσυμφορήσουμε όχι μόνο τις δομές των νησιών, όπου η αποσυμφόρηση έχει φτάσει στο 35% αλλά να αρχίσουμε να κλείνουμε και δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε και προσέθεσε: «Χθες κλείσαμε άλλα έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε για το μεταναστευτικό. Και δημιουργούμε και κενές θέσεις σε υφιστάμενες δομές».

Αναφορικά με τη Νέα Καβάλα, ο υπουργός είπε ότι οι κατασκευές θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες, επισήμανε πως «όλες οι δομές είναι προσωρινές, δεν υπάρχουν μόνιμες δομές για το μεταναστευτικό» και προσέθεσε ότι χάρη και στην προσπάθεια της Υπηρεσίας Ασύλου για την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων, «οι ανάγκες φιλοξενίας μειώνονται δραστικά απ’ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων προς ιδιώτες και φορείς, το οποίο έθεσε ο δήμαρχος Παιονίας, υποδεχόμενος τον κ. Μηταράκη, ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό νομοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση το 2020 και τώρα «διαχειριζόμαστε τα αιτήματα των δήμων καθώς και το ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτείται με 25 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να στηρίζει έργα στις περιοχές που έχουν σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού».

Όλα τα ξενοδοχεία για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών θα κλείσουν εντός του 2020

Εκτός από το ζήτημα των αποζημιώσεων και την αντίθεση του δήμου σε οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή, ο δήμαρχος Παιονίας έθεσε και μια σειρά από άλλα ζητήματα στον υπουργό, όπως την ανάγκη μείωσης του αριθμού των προσφύγων – μεταναστών και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, την απελευθέρωση των χώρων του αεροδρομίου κ.ά. Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή της Νέας Καβάλας, όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1.527 άτομα. Το ήμισυ αυτών είναι Αφγανοί, το 25% από τη Συρία και το υπόλοιπο 25% άλλες εθνικότητες.

Μετά τη Νέα Καβάλα, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Γεωργαντά, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, και σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία τερματισμού της ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στις Μουριές «για να ολοκληρώσουμε εντός χρονοδιαγράμματος την πλήρη αποχώρηση των αιτούντων άσυλο απ’ αυτό». Ο υπουργός εξέφρασε ακόμα πως «λειτουργούσαν 67 ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 49» και προσέθεσε οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας συνέβαλαν τα μέγιστα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. «Όλα θα κλείσουν εντός του 2020», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments