Ειδήσεις

Ερντογάν σε Μέρκελ: Ζήτησε το λόγο για τη στάση της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Ερντογάν σε Μέρκελ: Ζήτησε το λόγο για τη στάση της Γαλλίας στη Μεσόγειο
Ερντογάν σε Μέρκελ: «Με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται μέσα στα πόδια μας;» φαίνεται να ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Αρνητικός με τη στάση που ακολουθεί το Παρίσι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως εξέφρασε τα παράπονά του στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για τις κινήσεις της Γαλλίας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να κάνει κάτι προκειμένου η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας και στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το OPEN TV, τη ρώτησε τι δουλειά έχει να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται «μέσα στα πόδια της Τουρκίας». Η καγκελάριος απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες. Αμέσως μετά θα επικοινωνήσει εκ νέου μαζί του.

Συνάντηση Ερντογάν με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης:

Εν τω μεταξύ σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, λίγο πριν από μια συνάντηση στο Μαρόκο ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο αντίπαλων αρχών στη Λιβύη. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Φωτογραφία της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας και δείχνει τον Ερντογάν και τον Σάρατζ να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο με ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπο. Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει γίνει πεδίο μαχών επιρροής και σήμερα δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια εξουσία που ενσαρκώνει ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από ένα μέρος του εκλεγμένου Κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του, Ακίλα Σάλεχ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την ΚΕΕ απέναντι στον Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τη Ρωσία. Στις 21 Αυγούστου οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την προσεχή διοργάνωση εκλογών, μια πρωτοβουλία που χαιρέτισαν ο ΟΗΕ και πολλές αραβικές και δυτικές χώρες. Εκπρόσωποι των δύο στρατοπέδων συναντώνται τώρα για συνομιλίες στο Μαρόκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments