Έβρος σύνορα: Φόβος για νέα ένταση – Ενισχύεται ο φράχτης
Σε επιφυλακή είναι η ελληνική πλευρά καθώς τις τελευταίες ημέρες, η κινητικότητα στα σύνορα του Έβρου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την αύξηση των ροών να είναι αξιοσημείωτη.
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πιέσει και με το μεταναστευτικό εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. Όπως είπε η κίνηση στον Έβρο δεν ήταν μια επιπλέον μετακίνηση δυνάμεων από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά αντικατάσταση των δυνάμεων που ήδη υπήρχαν. Η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ψύχραιμη, όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σοβαρή αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης παρατηρείται εδώ και 15 μέρες, αλλά η περιοχή έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες ΕΚΑΜ, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη. Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό, ανέφερε ο υπουργός.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε». Τόνισε, δε, ότι «ο Έβρος είναι υπερενισχυμένος» και ότι «η διεθνής παρουσία είναι έντονη». Παράλληλα, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και στα νησιά. Τέσσερις τουρκικές μηχανότρατες έφτασαν στα 600 μέτρα από την Κάλυμνο. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ροές μειώνονται. Όμως, ανέφερε την ενίσχυση της προστασίας των νησιών με 500 συνοριοφύλακες.
Αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα
Την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με στόχο να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πριν από ελάχιστες ημέρες τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο αυτό είναι η απάντηση της Ελλάδας στο αντίστοιχο που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία στην περιοχή.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τη σύμβαση που αφορά την επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το έργο «αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη της Ελλάδος απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια της να εργαλειοποίησει το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα».
Ενισχύεται ο φράχτης στα σύνορα
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τόσο ο φράχτης όσο και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται στη σύμβαση, θα παραδοθούν μέσα σε 5 έως 8 μήνες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατομμυρίων ευρώ και έκτασης 27 χιλιομέτρων. Θα είναι, είπε, «ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων με αντιαναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά» και διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του φράχτη καθορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι, «η Ελλάδα σε ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, απέτρεψε μεγάλη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου που έφθασαν στα 59.000 άτομα». «Είναι κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ενισχύσουμε τον υφιστάμενο και να κατασκευάσουμε νέο τμήμα εκεί που έχουν κριθεί κρίσιμα σημεία. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλει στην άμυνα και στην προστασία της χώρας. Θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των συνόρων μας», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας