Τουρκία: Οι πολιτικοί ζητούν την επαναφορά της θανατικής ποινής
Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος τους κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Μουσταφά Σεντόπ, ζήτησε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου να επανέλθει η θανατική ποινή στη χώρα του για συγκεκριμένα εγκλήματα. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε εκφράσει την ίδια επιθυμία και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τελευταία επιβολή της θανατικής ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το 2002 που περιελάμβανε την κατάργησή της. Καταργήθηκε από τον ποινικό κώδικα το 2004 εν μέσω της ώθησης της Τουρκίας προς την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής πρέπει να περιοριστεί σε δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Σεντόπ, ένας από τους πλέον ανώτερους αξιωματούχους του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς απαιτεί συνταγματικές αλλαγές. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν έχει μιλήσει για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ενδεχόμενη επαναφορά της εσχάτης των ποινών θα τερματίσει κάθε προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μια διαδικασία που έχει ήδη παγώσει.
Ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να επαναφέρει τη θανατική ποινή κατά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Οκτώβριο. Η θανατική ποινή θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, υποστήριξε, αναφέροντας συγκεκριμένα εγκλήματα όπως σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών και γυναικών.
Σημειώνεται πως γυναίκες τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω ανησυχιών ότι η Άγκυρα μπορεί να αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότερες από 400 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2019 λόγω του φύλου τους, σε ανθρωποκτονίες που φέρονται να διαπράχθηκαν από άνδρες συγγενείς ή συντρόφους τους. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει τέτοια δεδομένα.
H θανατική ποινή στον κόσμο:
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 141 -από τις συνολικά 195 ανεξάρτητες- χώρες σε όλον τον κόσμο δεν είναι πλέον σε ισχύ η θανατική ποινή. Το 2010 πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν θανατοποινίτες σε 21 χώρες, το 2011 σε 18 χώρες και το 2012 σε 21 χώρες. Τουλάχιστον 2.390 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη διάρκεια του 2008 σε 25 χώρες και άλλοι 8.864 βρίσκονται στη σειρά περιμένοντας τον θάνατό τους με εκτέλεση. Οι περισσότερες εκτελέσεις (1.718) έγιναν στην Κίνα. Στη διάρκεια του 2007 σε 24 χώρες (το 88% σε Κίνα, Ιράν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ), εκτελέστηκαν 1.252 άνθρωποι έναντι 1.591 εκτελέσεων το 2006.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας