Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης: Χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας, το 2021

Γιώργος Γεραπετρίτης: Χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας, το 2021
Γιώργος Γεραπετρίτης: Ο υπουργός επικρατείας τόνισε ότι το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την Ελληνική οικονομία παρά τη μεγάλη ύφεση.

Ως χρονιά ανάκαμψης περιέγραψε το 2021 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Action 24” ενώ παρουσίασε και τη στόχευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.ωΕιδικότερα, «καλώς εχόντων των πραγμάτων και από τη στιγμή που υπάρξει μια γραμμή παραγωγής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από το τέλος Δεκεμβρίου, το 2021 θα μας βρει σε μια πάρα πολύ καλύτερη μοίρα, όχι κατ’ ανάγκην ότι θα έχει εξολοθρευτεί απολύτως ο κίνδυνος από τον ιό, αλλά σίγουρα θα έχουμε μπει σε μια πιο ήρεμη ρότα για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί η οικονομία μας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, αν και «ετοιμαζόμαστε για τα πάντα, και υγειονομικά και οικονομικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά», διευκρίνισε επίσης.

Σε κάθε περίπτωση, «βαδίζουμε σε πολύ δομημένους οικονομικούς πυλώνες, το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», εκτίμησε. Κληθείς να περιγράψει το τι θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός έχει να πει αρκετά στη Θεσσαλονίκη, τα οικονομικά δεδομένα της γέφυρας προς τη νέα δημοσιονομική κανονικότητα θα τα αναπτύξει στην ομιλία του το επόμενο Σάββατο». Ενώ έκλεισε τη σχετική αναφορά τονίζοντας ότι «η λογική πάνω στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός είναι η γέφυρα προς μια νέα δημοσιονομική ανάκαμψη».

Ρεκόρ ύφεσης για την Ελληνική Οικονομία

Σε ύφεση της τάξης του 15,2% εισήλθε το β’ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, «αντανακλώντας» τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων. Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας θεωρείται το γ’ τρίμηνο, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της , το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2020 η πτώση ανήλθε σε 14%. Σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν τα εξής στα μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 10,1% σε σχέση (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 11,6%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 3,2%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 32,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 49,4%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 17,2% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 25,7%).
svg%3E

Ενώ, οι τριμηνιαίες μεταβολές έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 9,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 11,3%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης- λόγω και των μέτρων που ελήφθησαν- αυξήθηκε 1,5%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 2%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 32,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 48,3%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 16,7% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 24,8%).

Ο μέσος όρος μείωσης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη είναι 15% και στην  14,1%. Υψηλότερη ύφεση σε σχέση με την , κατέγραψαν  (22,1%), Γαλλία (19%),  (17,3%) και  (16,3%). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.). Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 15,3% το β’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments