Ελλάδα

Χανιά: Υπό κατάληψη το δημαρχείο της πόλης

Χανιά: Υπό κατάληψη το δημαρχείο της πόλης
Χανιά: Πολίτες διαμαρτύρονται για την εκκένωση κτηρίου που τελούσε υπό κατάληψη από μέλη της συλλογικότητας «Ρόζα Νέρα».

Υπό κατάληψη βρίσκεται, από το πρωί της Πέμπτης, το κεντρικό κτίριο του δημαρχείου Χανίων επί της οδού Κυδωνίας, από άτομα και πολίτες που διαμαρτύρονται για την εκκένωση από τις αστυνομικές δυνάμεις οικήματος στον λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων που τελούσε υπό κατάληψη για 16 χρόνια από μέλη της συλλογικότητας «Ρόζα Νέρα».

Έξω από το δημαρχείο έχουν υψωθεί δύο πανό, μεταδίδονται συνθήματα από μεγαφωνική εγκατάσταση, ενώ οι συμμετέχοντες μοιράζουν φυλλάδια σε διερχόμενους πολίτες. Σε μικρή απόσταση από την είσοδο του δημαρχείου υπάρχουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι συμμετέχοντες στην κατάληψη προαναγγέλλουν συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της κατάληψης «Ρόζα Νέρα» το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου τις πρώτες πρωινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκε ένταση, όταν υποστηρικτές της κατάληψης πέταξαν αντικείμενα προς το σημείο που ήταν τόσο οι αστυνομικοί όσο και συνεργείο του ιδιώτη εργολάβου που είχε αναλάβει να απομακρύνει τα αντικείμενα που υπήρχαν στον χώρο.

Η ιστορία του Ρόζα Νέρα

Ρόζα Νέρα, που σημαίνει μαύρο ρόδο, είναι κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 1870 – 1880 και βρίσκεται στα Χανιά στον λόφο Καστέλι στο κέντρο της Μινωικής Κυδωνίας, στον οικιστικό πυρήνα της πόλης, στο πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων με θέα το ενετικό λιμάνι. Το εν λόγω κτίριο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως αναφέραμε, και αξιοποιήθηκε ως οίκημα από τον Πασά. Μετά την επανάσταση του 1897 – 1898 και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, το κτίριο πέρασε στον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος είχε οριστεί ως ύπατος αρμοστής έως και το 1905.

Κατά την Περίοδο της Γερμανικής Κατοχής το κτίριο αξιοποιήθηκε από τους Ναζί καθώς εγκαταστάθηκε η κομαντατούρα της Γκεστάπο. Τα υπόγεια του κτιρίου αξιοποιήθηκαν ως κελιά για βασανιστήρια. Τέλος την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Παπαδόπουλου, εγκαταστάθηκε η στρατιωτική διοίκηση και η Ε.Σ.Α, χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της 5ης Μεραρχίας του Στρατού, όπου έμεινε και σαν όνομα το κτίριο της Μεραρχίας. Το 1985 το κτίριο της Μεραρχίας περνάει από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Παιδείας, όπου στην συνέχεια δίνεται στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Από το 1985 έως και το 2004 το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε με κανένα τρόπο.

Τον Ιούνιο του 2004 μία αυτόνομη ομάδα κατέλαβε το κτίριο και το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σε ένα χώρο στέγασης αλλά και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Με συλλογική εργασία, καθαρίστηκε ο χώρος από απορρίμματα, ενώ με προσωπικά έξοδα της ομάδας έγιναν επισκευές και η συντήρηση του κτιρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments