Αυστηρό μήνυμα προς τους τοπικούς φορείς της Λέσβου έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να είναι στους δρόμους γύρω από το κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές ΚΥΤ της Μόριας. Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός σημειώνει ότι: «Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».
Η πλήρης δήλωση του υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:
«Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι».
Νέα φωτιά στο ΚΥΤ σήμερα το μεσημέρι – Κάηκε αποθήκη
Να σημειώσουμε ότι σήμερα το μεσημέρι νέα φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη του ΚΥΤ που δεν είχε καεί στις δύο προηγούμενες πυρκαγιές που είχαν σημειωθεί τα δύο προηγούμενα βράδια. Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία και προκάλεσε πανικό ανάμεσα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν εκεί κοντά.
Τράπηκαν σε φυγή και προστέθηκαν στον μήκους πολλών χιλιομέτρων υπαίθριο καταυλισμό στον δρόμο από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης. Για το σβήσιμο της φωτιάς επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.
Στους δρόμους, τα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, βρήκαν μια γωνιά να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν. Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη, ενώ η Λέσβος κηρύχτηκε για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.