Ελλάδα

Μάσκες στα σχολεία: Ακατάλληλη κρίθηκε παρτίδα που προοριζόταν για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Μάσκες στα σχολεία: Μετά από έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι 20 χιλιάδες μάσκες δεν πληρούν τα κριτήρια για να δοθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης.

Μετά από έλεγχο της ΚΕΔΕ, 20 χιλιάδες μάσκες που προορίζονταν για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό, κρίθηκαν ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και έτσι δεν θα τις προμηθευτούν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Πολυκλαδικό Πολύ-τεχνολογικό Κέντρο Εργαστηριακών Ελέγχων και Πιστοποίησης Βιομηχανικών και Καταναλωτικών Προϊόντων (ΕΒΕΤΑΜ) το οποίο κλήθηκε να εξετάσει την πυκνότητα της πλέξης και τη σύνθεση των μασκών. Αφού διαπιστώθηκε ότι αυτές δεν είναι κατάλληλες, αποφασίστηκε να αποσυρθούν.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία, εξήγησε στο thestival.gr ότι «μέχρι τη Δευτέρα (σ.σ. 14 Σεπτεμβρίου) όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι όλα έτοιμα. Το ζήτημα που προέκυψε αφορά στις προδιαγραφές των μασκών. Παρά τις ενστάσεις του προμηθευτή, ως βήμα σοβαρότητας κι υπευθυνότητας απέναντι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας, η ποσότητα αυτή θα αντικατασταθεί άμεσα από άλλον προμηθευτή, εντός του υπάρχοντος διαγωνισμού».

Νέες οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα έδωσε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλλου.

Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 σε κάθε σχολείο είπε και εξήγησε ότι θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορωνοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.

«Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει προσωπικό για έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση κρουσμάτων. Επικοινωνεί με γονείς, διευθύνσεις εκπαίδευσης και ΕΟΔΥ» είπε.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση χώρου τόνισε πως «κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.

Αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα στο σχολείο:

  • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
  • Απομόνωση παιδιού σε καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκας
  • Το προσωπικό που το φροντίζει να φοράει αδιάβροχη ποδια, μάσκα, γάντια
  • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
  • Στη συνέχεια το παιδί να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη να γίνει τεστ (εν αναμονή του αποτελέσματος το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του)

Μέλος προσωπικού/ ενήλικας εμφανίσει συμπτώματα:

  • Να παραμείνει σε απομονωμένο χώρο
  • Να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει τεστ

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου με αρνητικό τεστ οι μαθητές και οι δάσκαλοι μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, εφόσον περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση θετικού τεστ πρέπει να ενημερωθεί ο υπεύθυνος κορωνοϊού της σχολικής μονάδας και όλοι οι υπεύθυνοι για εξωσχολικές μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση ελέγχονται οι στενές επαφές. Αν στενή επαφή εμφανίσει συμπτώματα εντός 14 ημερών τότε θα γίνεται τεστ. Εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία περιστατικά εντός διαστήματος 14 ημερών σε σχολείο τότε υπάρχει συρροή κρουσμάτων και κάθε φορά θα αποφασίζεται αν θα κλείνει το σχολείο και αν θα γίνονται διαγνωστικά τεστ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο