Ελλάδα

Μόρια μετανάστες: Η ΕΕ συνδράμει την Ελλάδα – Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια

Μόρια μετανάστες: Η ΕΕ συνδράμει την Ελλάδα – Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια
Μόρια μετανάστες: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποίησε το Σάββατο (12 Σεπτεμβρίου), τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό έρχεται κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, κα Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη – μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές Αρχές.

Πολύτιμη η ανθρωπιστική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες

Ειδικότερα, έπειτα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την παροχή βοήθειας με αποστολή ιατρικού προσωπικού, η Νορβηγία στέλνει στη Λέσβο μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων με εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις έκτακτης ανάγκης (ΕΜΤ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα.

Παράλληλα, ανθρωπιστική βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης βάρους 1,2 τόνων αναμενόταν να φτάσει στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να διανεμηθεί στους πρόσφυγες της Μόριας. Η αποστολή περιελάμβανε κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ ήταν μαζί και ένας ειδικός από την Ελβετία για να συνδράμει στην κατανομή του υλικού. Με δεύτερη αποστολή, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, η ελβετική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης σκηνές και τέντες.

Επίσης, μετά τις εσωτερικές της διαφορές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τον κατεστραμμένο από τη φωτιά καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, προχώρησε τώρα σε κοινή απόφαση για ένα «άμεσο πακέτο έκτακτης βοήθειας».

Όπως ανακοίνωσαν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, «την επόμενη εβδομάδα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να στείλει στην Ελλάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πληγέντες».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών ενώ ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη – μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια της Λέσβου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments