Έρευνα κορωνοϊός: Το προσωπικό των ΜΕΘ κινδυνεύει λιγότερο από τον ιό
Γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό σε σχέση με το προσωπικό καθαριότητας.
Γιατί τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το προσωπικό καθαριότητας;
Αυτό φανερώνει μελέτη από ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άλεξ Ρίχτερ του Πανεπιστημίου και του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax». Όπως εκτιμούν, ρόλο – κλειδί παίζει η προστατευτική στολή που φορά το προσωπικό των ΜΕΘ, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αντίθετα λοιπόν, με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, κατανέμεται ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 μέσα σε ένα νοσοκομείο. Σχεδόν λιγότερο από όλους κινδυνεύουν να κολλήσουν τον φονικό ιό οι γιατροί και νοσηλευτές, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το προσωπικό καθαριότητας και ακολουθούν οι γενικοί γιατροί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Τι έδειξαν τα τεστ στα βρετανικά νοσοκομεία;
Ο έλεγχος μέσω τεστ σε βρετανικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι το 2,5% του προσωπικού χωρίς συμπτώματα βγήκε θετικό στον κορωνοϊό. Οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι με προηγούμενα συμπτώματα ήταν πολύ πιθανότερο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς, να βρεθούν αργότερα ότι είχαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού (37% έναντι 17%), ενώ γενικότερα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
Το ποσοστό με αντισώματα ήταν κατά μέσο όρο 24% (ο ένας στους τέσσερις) και από αυτούς το προσωπικό καθαριότητας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων (35%), ενώ το χαμηλότερο είχαν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ (15%), στα επείγοντα (13%) και στα γενικά χειρουργεία (13%).
Περισσότεροι από 910.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωστεί με τον κορωνοϊό
Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως πάνω από 28,33 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο και 910.299 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του φονικού ιού, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου Reuters. Κρούσματα κορωνοϊού έχουν αναφερθεί σε πάνω από 210 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 191.916 θανάτους και 6.414.694 περιστατικά, σύμφωνα με ό,τι δημοσιεύει το Reuters.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας