Διεθνή

Ντονμέζ Μεσόγειος: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην περιοχή

Ντονμέζ Μεσόγειος: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην περιοχή
Ντονμέζ Μεσόγειος: Στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Στην επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Αττάλεια αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, εξηγώντας πως το πλοίο επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση. Μάλιστα υποστήριξε πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο». Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, από την μεριά του διεμήνυσε χθες σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι “η επιστροφή του Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο“.

Η ανάρτηση του Φατίχ Ντονμέζ:

Υπενθυμίζεται πως χθες, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωναν ανοικτοί σε διάλογο, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία θα θέσει όλη την γκάμα των ανυπόστατων διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα. Εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex και επανέλαβε τη διάθεσή του για διάλογο με τη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε. Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments