Κόσμος

Ερντογάν Moody’s: Yποβάθμισε 13 τράπεζες και προειδοποιεί για capital controls

Ερντογάν Moody’s: Yποβάθμισε 13 τράπεζες και προειδοποιεί για capital controls
Ερντογάν Moody’s: Το χτύπημα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς οι τουρκικές τράπεζες είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να χρηματοδοτήσει τα φαραωνικά του έργα, να συνεχίσει να παρέχει φθηνά δάνεια στους Τούρκους.

Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί «αρνητική προοπτική» στις αξιολογήσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες υποβαθμίσεις ενώ αναφέρει τον αυξανόμενο κίνδυνο για κρίση στο ισοζυγιο πληρωμών και χρεοστάσιο

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για την τουρκική οικονομία

Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε 13 τουρκικές τράπεζες, λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας. Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών που έχουν βαθμολογηθεί από τη Moody’s παραμένουν αρνητικές, ενώ ο οίκος Moody’s αναφέρει τα αυξανόμενα ρίσκα για μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και την επιβολή capital controls.

Επίσης αναφέρει ότι μια αναβάθμιση είναι απίθανη – ενώ η υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί από μια πλειάδα παραμέτρων σε συνδυασμό με την αδυναμία της Τουρκίας να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο – μια έμμεση κριτική στο συγκεντρωτικό στυλ εξουσίας του Ερντογάν. Το χτύπημα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς οι τουρκικές τράπεζες είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να χρηματοδοτήσει τα φαραωνικά του έργα, να συνεχίσει να παρέχει φθηνά δάνεια στους Τούρκους, αλλά και να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος για να συγκρατήσει την κατρακύλα της λίρας.

Συγκεκριμένα:

Οι υποβαθμίσεις στις 13 τράπεζες που επηρεάστηκαν ακολουθούν την υποβάθμιση του Moody στις 11 Σεπτεμβρίου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης από Β1 σε B2 με αρνητικές προοπτικές. Η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε συνάλλαγμα 12 τραπεζών, τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) και τις εκτιμήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) για έξι τράπεζες. Επίσης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία για τις καταθ΄σεις μιας τράπεζας κατά μία βαθμίδα και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για καταθ΄σεις ξένου νομίσματος για τρεις τράπεζες κατά δύο βαθμίδες.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πλαφόν αξιολόγησης για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε Caa1 από το B3 και για τα ομόλογα ξένου νομίσματος σε B2 από το B1. Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών που έχουν βαθμολογηθεί από τη Moody’s παραμένουν αρνητικές, όπως και για την κρατική αξιολόγηση. Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τους αρνητικούς κινδύνους που συνδέονται με την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε Capital Controls και περιορισμούς στις εκροές ξένου νομίσματος.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών τραπεζών υποχώρησαν σε Caa1. Πρόκειται για τις τράπεζες: Akbank T.A.S. (Akbank), Alternatifbank A.S. (Alternatifbank), Denizbank A.S., HSBC Bank A.S. (Τουρκία), QNB Finansbank A.S. (QNB Finansbank), T.C. Ziraat Bankası A.S. (Ziraat), Türk Ekonomi Bankası A.S. (TEB), Türkiye Garanti Bankası A.S. (Garanti BBVA), Türkiye Halk Bankası A.S. (Halk Bank), Türkiye İş Bankası A.S. (Isbank), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakifbank) και Yapı ve Kredi Bankası A.S. (Yapi Kredi), .

Η Moody’s έχει διατηρήσει τις παραδοχές της για κυβερνητική υποστήριξη αμετάβλητες για τις τουρκικές τράπεζες. Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και εκδοτών – όπου ισχύει – οκτώ τραπεζών επωφελούνται από την ενίσχυση από κυβερνητική υποστήριξη, αντικατοπτρίζοντας τις παραδοχές του Moody για πολύ υψηλή ή υψηλή πιθανότητα κρατικής στήριξης. Αυτές οι τράπεζες είναι η Akbank, Export Credit Bank of Turkey A.S. (Turk Eximbank), Garanti BBVA, Halk Bank, İşbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat.

Οι κίνδυνοι

Η Moody’s έχει διατηρήσει το χαρακτηρισμό «πολύ αδύναμο» για το προφίλ του μακροικονομικού περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές τράπεζες. Όλες οι αξιολογήσεις για καταθέσεις και εκδόσεις ομολόγων έχουν αρνητικές προοπτικές. Οι προοπτικές αντικατοπτρίζουν τους αρνητικούς κινδύνους που συνδέονται με την ανεπαρκή λειτουργία αντίδρασης των αρχών, γεγονός που καθιστά την Τουρκία πιο πιθανό να υποστεί κρίση ισοζυγίου πληρωμών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους κεφαλαίου και περιορισμούς στις εκροές ξένου νομίσματος.

Η αναβάθμιση είναι απίθανη, δεδομένης της τρέχουσας αρνητικής προοπτικής, δήλωσε ο Moody’s. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν σε σταθερές μετά τη σταθεροποίηση των κυριαρχικών προοπτικών της Τουρκίας, τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, που θα σταθεροποιούσε το απόθεμα προβληματικών δανείων και κερδοφορίας των τραπεζών και μια περαιτέρω διαρθρωτική μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα.

Η υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί από μια νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου του τουρκικού κράτους, μια επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Τουρκίας, μια υψηλότερη από την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κερδοφορίας των τραπεζών ή από σημαντική μείωση των κεφαλαιακών τους δεικτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments