Χαρδαλιάς κακοκαιρία «Ιανός»: Τα έκτακτα μέτρα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων των επόμενων ημερών που θα επιφέρει η κακοκαιρία «Ιανός». O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο «Μεσογειακός Κυκλώνας» θα πλήξει τη χώρα. Πρόκειται για σχετικά σπάνιο φαινόμενο που έχει την τάση να γίνεται πλέον πιο συχνό, είπε, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «μάτι» του «Ιανού»
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπηθεί το Ιόνιο και νομοί της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας. Στην Αττική το φαινόμενο θα φτάσει την Παρασκευή, ενώ στις Κυκλάδες θα «χτυπήσει» το Σάββατο.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις οδηγίες:
- Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
- Να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο.
Δείτε τις ανακοινώσεις
Ανακοίνωση είχε ήδη κυκλοφορήσει η Πολιτική Προστασία. Σε αυτή αναφέρει: «Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:
Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
- Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Προειδοποίηση για τον «Ιανό» και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η ατμοσφαιρική διαταραχή που εντοπίζεται στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας τον «Ιανό», ο οποίος θα φέρει έντονες βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφής η πορεία που θα ακολουθήσει η κακοκαιρία αυτή, λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές.
Επισημαίνεται ότι:
- Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.
- Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας