Πολιτική

Ερνστ Ράιχελ: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία

Ερνστ Ράιχελ: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία
Ερνστ Ράιχελ: Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα άνοιξε την ενημέρωση της επιτροπής με αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ερνστ Ράιχελ μιλά σήμερα (Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου) στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τις προτεραιότητες και τα γενικότερα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας.

Ο Γερμανός πρέσβης άνοιξε την ενημέρωση της επιτροπής με αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. «Ζούμε σε πολύ ταραχώδεις, δύσκολους καιρούς. Το θέμα της σχέσης με τη συγκεκριμένη χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη γερμανική προεδρία. Δεν είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συμπεριλάβει στην γραπτή εξέταση και παρουσίαση της γερμανικής προεδρίας. Εν τω μεταξύ όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών», εκτίμησε ο κ. Ράιχελ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε αυτόν τον δύσκολο ρόλο -διότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε. Αυτό δεν ισχύει δυστυχώς για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα».

«Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα έναντι στη Γερμανία δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην ΕΕ», σχολίασε ο Γερμανός Πρέσβης και κατέληξε στο εξής: «Είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Σε λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει μια στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και εκεί θα καθορίσει τη θέση της ΕΕ, ποια κατεύθυνση θα έχουν οι σχέσεις αυτές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments