Αλλαγή ώρας 2020 – Πότε αλλάζει η ώρα
Κάθε έτος, εδώ και πολλά χρόνια, δύο φορές, μια το φθινόπωρο και μια την άνοιξη αλλάζουμε την ώρα.
Όπως κάθε φθινόπωρο, η μετάβαση στη χειμερινή ώρα πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Φέτος, λοιπόν, τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου τα ρολόγια γυρνούν μια ώρα πίσω.
Γιατί αλλάζουμε την ώρα;
Βασική αιτία της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά τους μήνες θερινής ώρας (εφτά στο σύνολο), εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον εκμεταλλεύεται ο Ήλιος.
Τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, υπήρξε μια συλλογική προσπάθεια για εκμετάλλευση του φωτός της μέρας. Έτσι, από το 1996, έχει τεθεί σε ισχύ μια ενιαία ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε.
Ποια χώρα ζήτησε να καταργηθεί η αλλαγή ώρας;
Η αλλαγή της ώρας θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσες χώρες θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Αντίθετα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσα κράτη – μέλη επιθυμούν τη διατήρηση της χειμερινής, η τελευταία αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακού του Οκτώβρη του 2021.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες το συγκεκριμένο θέμα με την αλλαγή ώρας και την κατάργησή της στην έχει ΕΕ ξεκινήσει από τη Φινλανδία, η οποία επικαλέστηκε διάφορους λόγους μεταξύ αυτών και οι ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της πράξης.
Τι ισχύει για τη χώρα μας, την Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μια ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως, εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.
Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Για αυτό τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας