Ελλάδα

Πέλλα σχολεία: Κλειστά μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου

Πέλλα σχολεία: Κλειστά μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου
Πέλλα σχολεία: Λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, όλες οι σχολικές δομές θα παραμείνουν κλειστές.

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στους δήμους της περιοχής, αναγκάσαν τις υγειονομικές Αρχές να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Κλειστά σχολεία Δευτέρα και  Τρίτη στον Δήμο Μουζακίου

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μουζακίου δεν θα ανοίξουν για τις δύο επόμενες ημέρες. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών του δήμου, κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη τη μετακίνηση των μαθητών.

Επιπλέον μέτρα στην Αττική

Σειρά πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για συγκράτηση περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, με στόχο την προφύλαξη ευάλωτων ομάδων σε ευαίσθητες περιοχές της Αττικής, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με εξαίρεση τα ήδη ισχύοντα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς χώρους.
  • Το ανώτατο όριο σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες πέφτει στα 20 άτομα.

Για την Αττική, «σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων», ο σχεδιασμός προβλέπει πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα. Αποφασίστηκε, επίσης, η διαμονή και ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

svg%3E

Για τους εργαζόμενους

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, λαμβάνονται επιπλέον τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα, εντός διώρου.

Ο υφυπουργός συνέστησε σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις επόμενες 14 μέρς στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν επαφή με άλλα πρόσωπα πλην του συγγενικού τους περιβάλλοντος και να μη χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από το σύνολο δε του πληθυσμού ζήτησε να αποφεύγει, ει δυνατόν, τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, καθώς και να φορά μάσκα στα ΜΜΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, έχει περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, γι’ αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο «κόκκινο». Όπως τόνισε, το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές-γειτονιές της Αττικής. Ενδεικτικά, ανέφερε πως από τα τωρινά 14.400 κρούσματα, ενεργά είναι σήμερα πανελλαδικά τα 4.084. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά, τα 2.100, είναι στην Αττική, όπου 267 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι παραμένουν κατ’ οίκον.

Μόνο στον δήμο Αθηναίων, τα ενεργά κρούσματα είναι τώρα 966, επισήμανε ο υφυπουργός. Γι’ αυτό και, όπως εξήγησε, είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων, με στοχευμένα τεστ συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και σαρωτικούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων. Το σχέδιο, συνέχισε, περιλαμβάνει και τη μεταφορά ατόμων σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως η ανάλυση δείχνει ότι τα θετικά κρούσματα διασπείρονται μεταξύ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Όπως ανέφερε, το 29,07% αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, το 13,43% σε συνταξιούχους και το 13,27% σε ανέργους. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες ομάδες ατόμων, οι λοιπές είναι σε μονοψήφια ποσοστά, εξήγησε. Ο υφυπουργός προέτρεξε εργοδότες κι εργαζόμενους να συμπράξουν απέναντι στον κοινό «εχθρό», να τηρούν τα μέτρα. Απευθυνόμενος ειδικά στους εργοδότες, τους ζήτησε να εφαρμόζουν πιστά τα σχετικά μέτρα και πρωτόκολλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments