Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως 5 χρόνια

Παγκόσμια Τράπεζα: Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως 5 χρόνια
Παγκόσμια Τράπεζα: «Πιθανόν θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη καθώς αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τα lockdowns", τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Oι απώλειες που έφερε η υγειονομική κρίση αναμφισβήτητα είναι πολλές και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοιού και από τα lockdown που γνώρισαν πολλά κράτη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρ όλα αυτά, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Πιθανόν θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη καθώς αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τα lockdowns, αλλά η πλήρης ανάκαμψη ίσως χρειαστεί έως και πέντε χρόνια», δήλωσε η Ράινχαρτ σε παρέμβασή της, εξ αποστάσεως, σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, η Ράινχαρτ δήλωσε ότι η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες και θα επιτείνει τις ανισότητες καθώς οι φτωχότεροι θα πληγούν πιο σκληρά από την κρίση στις πλούσιες χώρες και οι φτωχές χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις πλούσιες. Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, τα ποσοστά φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν μετά την κρίση, πρόσθεσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αφήνει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα δικά τους μέτρα και για να μεταδοθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της στην πραγματική οικονομία

Αμετάβλητη αναμένεται να αφήσει η  (ΕΚΤ) την πολιτική της σήμερα, αλλά είναι πιθανόν να προετοιμάσει το έδαφος για περισσότερη νομισματική στήριξη αργότερα καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της και το ισχυρό ευρώ μειώνει τις ούτως ή άλλως αναιμικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Έχοντας κάνει από την άνοιξη ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει την ιστορικής έκτασης ύφεση στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει τον χρόνο για να αφήσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα δικά τους μέτρα και για να μεταδοθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της στην πραγματική οικονομία.

Τα εμπόδια, όμως, στην ανάκαμψη της οικονομίας από τη συρρίκνωσή της κατά 12% στο δεύτερο τρίμηνο αποδεικνύεται ότι είναι μεγαλύτερα του αναμενόμενου και οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί τελικά να λάβει περισσότερα μέτρα, πιθανόν τον Δεκέμβριο.

Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσφατη νέα άνοδος των κρουσμάτων  μειώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών, με πολλούς να φοβούνται νέους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους. Το πιο σημαντικό, όμως, για την ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός έγινε αρνητικός, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι θα μειωθούν και οι προσδοκίες για την πορεία του μακροπρόθεσμα και οδηγώντας σε ένα δύσκολα αναστρέψιμο καθοδικό σπιράλ. Αυτό είναι κρίσιμο για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει τα τελευταία εφτά χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία της πολιτικής της, η οποία είναι ριζοσπαστική αλλά δεν επιτυγχάνει τον στόχο της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments