Τηλεργασία κορωνοϊός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει
Τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού επιφέρουν αλλαγές και στην εργασία. Μία από τις βασικότερες είναι η τηλεργασία ή εξ αποστάσεως εργασία. Σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία λαμβάνονται έκτακτα προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του χώρου εργασίας και την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει:
– Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων – εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.
– Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις – εργοδότες να προαναγγείλουν εντός 24ώρου από τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.
– Αναπροσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του.
– Τα ανωτέρω ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής από τη δημοσίευσή τους έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Τέλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι δυνατή η χρονική και γεωγραφική επέκταση της ισχύος των εν λόγω μέτρων και η τροποποίηση του ποσοστού του 40%.
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου
Θυμίζουμε ότι από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, και ως τις 4 Οκτωβρίου, έχουν ληφθεί τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες:
- Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
- Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
- Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
- Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
- Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας