Κόσμος

Ελλάδα Τουρκία: Η Άγκυρα ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Ελλάδα Τουρκία: Η Άγκυρα ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου
Ελλάδα Τουρκία: Η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλήσεις.

Οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα και της Τουρκία «τρέχουν» με τη γειτονική χώρα να ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλήσεις καταλήγοντας να ζητά με αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης,  την αποστρατιωτικοποίηση της νήσου Λήμνου.

Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

«TURNHOS N/W : 1185/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-09-2020 16:35)TURNHOS N/W : 1185/20

AEGEAN SEA

1. LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20».

Και ενώ η Τουρκία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε, μετά την τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ, η ρητορική του Τούρκου προέδρου παραμένει εμπρηστική.

Τι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919 – 1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Η υπογραφείσα συνθήκη ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής διάσκεψης που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1922 μεταξύ των προαναφερομένων μελών. Στο κείμενο της Συνθήκης συμπεριλαμβάνεται και η Σύμβαση της Λωζάνης που αποτελεί συντομότερο κείμενο και υπογράφηκε νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1923. Είναι η Συνθήκη που κατήργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την εκδίωξη από τη Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments