Θετικά είναι τα νέα που έρχονται από τη μάχη για να βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την τρίτη φάση δοκιμών για το εμβόλιο που ετοιμάζει για τον ιό με 60.000 εθελοντές. Να σημειώσουμε ότι η Johnson & Johnson είναι η τέταρτη εταιρεία που ξεκινάει ευρείες κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορονοϊού πίσω από την Moderna, την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.
Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών ξεκινάει σήμερα στις ΗΠΑ και το εμβόλιο μιας δόσης θα δοκιμαστεί σε 60.000 εθελοντές σε 215 περιοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Το υποψήφιο εμβόλιο παρασκευάστηκε από την Janssen Pharmaceutical Companies, η οποία είναι θυγατρική της Johnson & Johnson.
Αν και οι άλλες φαρμακευτικές μιλούν για εμβόλιο δυο δόσεων οι κλινικές έρευνες της Johnson & Johnson θα είναι για μια μόνο δόση εμβολίου. Οι πρώτες δοκιμές που έγιναν στις φάσεις 1 και 2 σε ΗΠΑ και Βέλγιο έδειξαν ότι μια δόση είναι αρκετή για να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυστηροποιεί το πλαίσιο επείγουσας έγκρισης ενός εμβολίου για τη νόσο COVID-19. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια ως προς την διενέργεια των κλινικών δοκιμών των εμβολίων αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Επιστήμη, μετά το πλήγμα που δέχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών σε δύο συνολικά συμμετέχουσες.
Πλήγμα για τον σχεδιασμό του Τραμπ
Το νέο πλαίσιο του FDA θα ζητά από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια και που θα υποβάλλουν αίτημα επείγουσας έγκρισης, να θέσουν τους εθελοντές που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη χορήγησης της δόσης του εκάστοτε εμβολίου.
Επίσης, για κάθε κλινική δοκιμή να εντοπίζεται συγκεκριμένος αριθμός σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, που να αφορούν ασθενείς που έχουν λάβει εικονικό εμβολιασμό (placebo) στο πλαίσιο της μελέτης. Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε ο FDA δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου με την έγκριση ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό πριν οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες.
Τι γίνεται έξω από ΗΠΑ και ΕΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, έχουν ήδη εγκριθεί τα εμβόλια Sputnik V (του Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya) στη Ρωσία, ενώ στην Κίνα το Ad5-nCOV (CanSino Biologics/Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών) έχει εγκριθεί για χρήση μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις και το CoronaVac (Sinovac) για το υγειονομικό προσωπικό και τους δημοσίους υπαλλήλους της ασιατικής χώρας.