Βραβεία Νόμπελ: Περισσότερα χρήματα για τους νικητές – Προτάθηκε ο Πούτιν
Ένα εκατομμύριο σουηδικές κορώνες θα λάβουν επιπλέον οι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν 110.000 δολάρια ακόμη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιος για την απονομή τους. Αυτή την έξτρα χρηματική επιβράβευση θα λάβουν οι νικητές από τα πιο προβεβλημένα πέντε βραβεία (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης) στον κόσμο.
Το χρηματικό έπαθλο θα αυξηθεί στα 10 εκατ. σουηδικές κορώνες φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri.
«Η απόφαση ελήφθη λόγω του γεγονότος ότι τα κόστη και το κεφάλαιό μας είναι σε σταθερή σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ Λαρς Χάικενστεν στην εφημερίδα. Ο εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ άφησε περίπου 31 εκατομμύρια κορώνες, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια κορώνες σε σημερινά χρήματα σύμφωνα με το Ίδρυμα, για τη χρηματοδότηση των βραβείων, τα οποία απονέμονται από το 1901.
Το χρηματικό έπαθλο έχει διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας από τις 150.000 σουηδικές κορώνες και φθάνοντας το ένα εκατομμύριο το 1981. Η αξία του αυξήθηκε σημαντικά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, φθάνοντας τα 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες το 2000 και τα 10 εκατομμύρια ένα χρόνο αργότερα.
Ωστόσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 έπληξε τις επενδύσεις του Ιδρύματος και τότε επιστρατεύθηκε ο Χάικενστεν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, για να επαναφέρει την τάξη στα οικονομικά του ιδρύματος. Το χρηματικό έπαθλο μειώθηκε στα 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες το 2012 και αυξήθηκε πάλι στα 9 εκατομμύρια το 2017.
Ο Χάικενστεν, που αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του έτους για να αντικατασταθεί από τον πρώην Νορβηγό Εξωτερικών Βίνταρ Χέλγκεσεν, δήλωσε ότι «το ίδρυμα θα συνεχίσει να αυξάνει περιστασιακά το ποσό του χρηματικού επάθλου».
Προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2021, αλλά το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν ήταν το ίδιο που τον πρότεινε για την τιμητική αυτή διάκριση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, την πρόταση για το Νόμπελ ειρήνης έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας «President» («Πρόεδρος») και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαρμότα του Κρεμλίνου», Σεργκέι Καμκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κατέστησε σαφές ότι η πρόταση δεν προέρχεται από το Κρεμλίνο, αλλά από τον συγγραφέα Σεργκέι Καμκόφ. «Γνωρίζετε ασφαλώς ότι διάφοροι άνθρωποι προτείνονται για το βραβείο αυτό και αυτή είναι πρωτοβουλία εκείνων που κάνουν μια τέτοια πρόταση. Στην δεδομένη περίπτωση την πρόταση έκανε ο συγγραφέας που αναφέρατε», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «αν η απόφαση ληφθεί (για τη βράβευσή του) θα είναι ευχάριστο, αν όχι δεν θα είναι τίποτα το φοβερό».
Πρόσφατα ομάδα κοινωνικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Σεργκέι Καμκόφ, είχαν ανακοινώσει ότι υπέβαλαν στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, την πρόταση να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το 2021 στον Ρώσο πρόεδρο. Η πρόταση υπεβλήθη στο Όσλο στις 10 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος προτείνεται για το βραβείο. Το 2013 μια τέτοια πρόταση έκαναν η οργάνωση με την ονομασία «Διεθνής ακαδημία πνευματικής ενότητας και συνεργασίας των λαών του κόσμου» και ο τραγουδιστής Ιωσήφ Καμπζόν.
Νωρίτερα, καθηγητές πανεπιστημίου είχαν προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης 2021 τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι μετά την πρόσφατη δηλητηρίαση του. Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Την πρόταση έκανε ο Νορβηγός βουλευτής από το Κόμμα της Προόδου, Κρίστιαν Τίμπρινγκ – Γκιέντε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας