Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που κρατάει όρθια τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες»
Στην αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα που “χτύπησαν” τη χώρα αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρθηκε χθες, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.
Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, τόνισε στον κ. Ραγκούση ότι όσα αναφέρει περί «κατάρρευσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» είναι ανυπόστατα και παρέθεσε στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό. Παράλληλα, σημείωσε πως σε όλες τις περιπτώσεις (πλημμύρα στην Εύβοια, κρούσματα κορωνοϊού και πυρκαγιά στις Μυκήνες) “ο κρατικός μηχανισμός, λειτούργησε με σοβαρότητα, ευθύνη, σχέδιο και κυρίως με αποτέλεσμα”.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε προς τον υφυπουργό πως «η ομιλία σας μοιάζει με απολογητικό υπόμνημα στον εισαγγελέα» και υποστήριξε πως για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση. «Ακολουθήσατε κ. Χαρδαλιά την γραμμή Μητσοτάκη που είπε ότι για όσα γίνουν «μαζί θα φταίμε». Όμως η αλήθεια είναι ότι για ότι συμβεί δεν θα είναι ευθύνη των πολιτών ούτε της αυτοδιοίκησης, ούτε της αντιπολίτευση που σας έχει στηρίξει και δεν της έχετε πει ευχαριστώ. Δεν αποφάσισε ο λαός να είναι 27 μαθητές ανά τάξη. Να μην έχουν ενισχυθεί τα ΜΜΜ , να αφήσετε ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Εσείς φέρατε την πανδημία 2 μήνες πριν. Όσα συμβούν από εδώ και στο εξής θα είναι δική σας ευθύνη» κατέληξε.
Ακολουθούν τα πιο σημαντικά σημεία της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του κ. Χαρδαλιά:
“Η ερώτηση του κ. Ραγκούση μου προκαλεί έκπληξη για την μοναδική του προσπάθεια, να συνδυάσει από τη μία διάφορες εικασίες, φήμες, πληροφορίες και από την άλλη την απόλυτη επιχειρησιακή άγνοια, όλων αυτών οι οποίοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ερώτηση, για τα τρία διαφορετικά περιστατικά και υπό την μορφή τσιτάτων, τύπου «η Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και δικαίωμα του Πολίτη». Αλήθεια τώρα, κ. Ραγκούση, εσείς το λέτε αυτό; Και όταν λέω εσείς, δεν εννοώ «εσείς» προσωπικά, αλλά αυτή η παράταξη που εξυπηρετείτε και δεν έχει κανένα επιχείρημα, απλά έχει αποδεχθεί μια σειρά πραγμάτων που ουσιαστικά βασίζονται σε πληροφορίες, φήμες, σχόλια και δημοσιεύματα. Χωρίς να χρονοτριβήσω, προχωράω σε αυτά.
Στην Εύβοια: Γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε το 112, είτε προληπτικά, είτε ανασταλτικά. Η απάντηση είναι απλή και βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Κατ’ αρχάς, δεν είχαμε καμία μα καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση, για ακραίο επικίνδυνο φαινόμενο πλημμυρικού χαρακτήρα. Ουδείς το προέβλεψε – επιμένω για ακραίο φαινόμενο πλημμυρικού χαρακτήρα, ό,τι έγινε προχθές με την Καρδίτσα και την Κεφαλονιά. Ουδείς το προέβλεψε, ουδείς μας προειδοποίησε.
Ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ ή έστω από την ΕFAS (την ευρωπαϊκή υπηρεσία πλημμυρών) Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, παρά μόνο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε κλιμάκωση του κλασικού Δελτίου Καιρού. Και δυστυχώς, για όσους έσπευσαν να θολώσουν μετέπειτα τα νερά και να κατηγορήσουν έμμεσα ή άμεσα την Πολιτική Προστασία, ότι δεν είχε πράξει τα δέοντα, τα πραγματικά γεγονότα είναι και αμείλικτα και αδιάψευστα.
Σε ένα ακραίο φαινόμενο που οι τόνοι νερού ανά στρέμμα ξεπέρασαν τους 250, η μεν Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανήρτησε πρόβλεψη βροχόπτωσης 72 χιλιοστών (το Σάββατο 8/8 και ώρα 3 το μεσημέρι). 72 χιλιοστά -ισχυρές βροχοπτώσεις δηλαδή- όχι ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και την επόμενη Κυριακή, μετά το συμβάν στη 1:01, με email του έγκριτου και αγαπητού κατά τα άλλα Διευθυντού της, ενημέρωνε την Πυροσβεστική για την ήδη συντελεσθείσα βροχόπτωση συνολικού ύψους 212 χιλιοστών.
Το δε Αστεροσκοπείο Αθηνών στο χάρτη ημερήσιας πρόγνωσης βροχόπτωσης της ιστοσελίδας του, προέβλεπε 63 χιλιοστά βροχής, ήτοι μια απλή ισχυρή καταιγίδα (το καταθέτω και αυτό) και η πρόβλεψη αυτή παρέμεινε έως και την Κυριακή 9/8 στις 9:20 το πρωί, μετά δηλαδή το συμβάν, οπότε εκείνη την ώρα ως δια μαγείας αντικαταστάθηκε από ένα νέο χάρτη, ο οποίος απεικόνιζε ότι τα 63 χιλιοστά βροχής, έγιναν 183 χιλιοστά – σας καταθέτω και αυτά. Τέλος, η EFAS ποτέ δεν απέστειλε την οποιαδήποτε προειδοποίηση, ή έστω μήνυμα για το ακραίο αυτό φαινόμενο.
Προληπτικά δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε 112, όπως πράξαμε αντίστοιχα στις περιπτώσεις του Ιανού, αλλά και άλλων συμβάντων. Γιατί δε στείλαμε 112 την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου; Γιατί η αποστολή 112 τη νύχτα, σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα, (καταθέτω έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ) και χωρίς ρεύμα σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο, κομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια σε πλημμυρισμένες περιοχές, χωρίς ρεύμα με ανεξέλεγκτους χειμάρρους μη αποτυπωμένους και κατοικίες υπόγειες, ημιυπόγειες και ισόγειες στις κοίτες των ρεμάτων και κάτω από την στάθμη της θάλασσας, δε θα έσωζε ζωές αλλά θα δημιουργούσε πανικό, θα οδηγούσε δεκάδες συμπολίτες μας σε βέβαιο πνιγμό.
Πάμε στην Πάρο:
Καμία συνειδητή ή ασυνείδητη απόκρυψη στοιχείων δεν υπήρχε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω. Σε όλη αυτή τη διάρκεια η επιλογή μας να δίνουμε τα στοιχεία, αλλά να μην τα δίνουμε ανά νησί και περιοχή, αλλά ανά περιφέρεια, αφορά μια διεθνή πρακτική, την οποία θα την παρακολουθήσετε και σε άλλες χώρες και μια στρατηγική που πραγματικά δε θέλει να στοχοποιήσει κάποιες περιοχές.
Στο θέμα των Μυκηνών:
Στις Μυκήνες εστάλησαν 8 εναέρια μέσα, που πραγματοποίησαν 127 ρίψεις σε συνολική διάρκεια πτήσεων 20 ώρες και 33 λεπτά, ενώ κινητοποιήθηκαν πλέον των 75 οχημάτων της Πυροσβεστικής του Δήμου, της Περιφέρειας και των εθελοντικών ομάδων, σε μια φωτιά που θα μπορούσε να κάψει τα πάντα στον αρχαιολογικό χώρο. Η φωτιά, κ. Ραγκούση, έφυγε στην αρχή προς το λόφο, όταν έφτασαν τα πρώτα οχήματα, εντός 13-14 λεπτών, διότι επιλέξαμε να κάνουμε εγκατάσταση μπροστά στο μουσείο και στις εγκαταστάσεις και στις δομές του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Για άλλη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε με σοβαρότητα, ευθύνη, σχέδιο και κυρίως με αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, οι αιτιάσεις και αναφορές της επίκαιρης ερώτησης θεωρούμε ότι είναι έωλες, αβάσιμες, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, να αποκρύψουν τα πραγματικά δεδομένα και δυστυχώς, να αποκομίσουν μέσα από αυτά, τα οποιαδήποτε μικροκομματικά ή άλλα οφέλη.
Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που κρατάει όρθια τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες απέναντι σε πυρκαγιές, σε πλημμύρες, σε σεισμούς, σε καταποντισμούς, στην ίδια την πανδημία.
- Γιατί είναι αυτή η Πολιτική Προστασία που σε χρόνο ρεκόρ εκπόνησε 5 Γενικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
- Το Γενικό Σχέδιο Ιόλαος για την αντιμετώπιση των αναγκών για τις πυρκαγιές και διαχείρισης συνεπειών από δασικές πυρκαγιές,
- Το Γενικό Σχέδιο Δάρδανος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμυρικά φαινόμενα, το πρώτο σχέδιο που φτιάχτηκε στη χώρα. και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
- Το Γενικό Σχέδιο Εγκέλαδος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμούς και διαχείρισης συνεπειών από σεισμούς
- Το Γενικό Σχέδιο Ταλώς για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ακόμα και για τη διαχείριση εκδήλωσης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης
- Το Γενικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας,
- Καθώς και άλλα 2 γενικά σχέδια για την διαχείριση τεχνολογικών καταστροφών και ολοκλήρωσε όλα αυτά πρότυπα σχέδια για τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές και σεισμούς.
Γιατί είναι αυτή η Πολιτική Προστασία που ολοκλήρωσε και λειτούργησε αυτό το περίφημο 112 που εσείς επικαλείστε όλους αυτούς τους μήνες, το οποίο δέχθηκε 3.666.137 κλήσεις και 33.387 sms, διαχειρίστηκε τον τελευταίο χρόνο με επιτυχία 77.004 συμβάντα. Γιατί είναι αυτή η Πολιτική Προστασία, που από την 1η Ιουλίου έχει οργανώσει ένα μοναδικό μηχανισμό 280 και πλέον στελεχών (του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΟΔΥ) στις 27 πύλες εισόδου της χώρας και έχει πραγματοποιήσει
- 416.190 δειγματοληψίες σε 3.578.578 επιβάτες στα αεροδρόμια,
- 110.436 δειγματοληψίες σε 466.482 εισερχομένους στα χερσαία σύνορά μας
- και 26.098 δειγματοληψίες σε 182.170 επισκέπτες στα λιμάνια μας.
Είναι αυτή η Πολιτική Προστασία που οι άνδρες και οι γυναίκες των φορέων που την απαρτίζουν ποτέ δεν κατέρρευσαν, ποτέ δεν δείλιασαν, ποτέ δεν φοβήθηκαν. Άνδρες και γυναίκες:
- της Πυροσβεστικής,
- της Αστυνομίας,
- του Λιμενικού Σώματος,
- του ΕΚΑΒ,
- των Ενόπλων Δυνάμεων μας,
- των Εθελοντών μας,
- των μονάδων του ΕΟΔΥ
που μήνες τώρα στέκονται αγέρωχοι, στέκονται ακούραστοι νυχθημερόν, μπροστά σε φλόγες, σε χείμαρρους, σε σεισμούς, ορθώνουν τοίχο απέναντι σε αυτό τον ύπουλο αόρατο εχθρό, μια παγκόσμια πανδημία, και βρίσκονται δίπλα σε κάθε μα κάθε πολίτη. Είναι αυτή η Πολιτική Προστασία που στο βιβλίο των γεγονότων των τελευταίων μηνών στην πατρίδα μας, θα έχει το δικό της μοναδικό κεφάλαιο ευθύνης, συνέπειας, αποτελέσματος, αυταπάρνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας