Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: “Καλπάζει” ο ιός στη χώρα – Σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποφυγή του lockdown

Κορωνοϊός Ελλάδα: “Καλπάζει” ο ιός στη χώρα – Σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποφυγή του lockdown
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε αυτές τις περιοχές θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους - Ανησυχητική η επιδημιολογική εικόνα του ιού, νέα αυστηρότερα μέτρα εάν συνεχιστεί η αύξηση των ασθενών.

Συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας, όπου βρίσκονται σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, με την Αττική να εξακολουθεί να βρίσκεται στο “κόκκινο”. Νέα μέτρα, νέες αποφάσεις και συνεχής προειδοποίηση από την επιστημονική κοινότητα να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα προβλεπόμενα. Σε συνεχή επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκεται όλος ο κόσμος για να μην φτάσουμε σε ένα lockdown, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δημόπουλος ζητεί να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, ώστε η τήρηση των μέτρων προστασίας να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής ρουτίνας. “Η επιδημιολογική εικόνα της λοίμωξης Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, και κυρίως σε περιοχές όπου παρατηρείται εκσεσημασμένη συρροή κρουσμάτων, όπως στην Αττική. Για να αποφύγουμε τον “κόκκινο συναγερμό” πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στις νέες συνθήκες και με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2».

Καθολική χρήση μάσκας;

Tα όλο και αυξανόμενα κρούσματα εξαναγκάζουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να εφαρμόσει την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα φανεί και από την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται από σήμερα και αν θα αποδειχθούν αποτελεσματικά. Κέντρο της επιδημίας και της ανησυχίας είναι η Αττική με τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα.

Η γενικευμένη χρήση μάσκας θα εφαρμοστεί εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να μην δείχνει βελτίωση. Τα τρία κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψη για όλες τις αποφάσεις  η κυβέρνηση, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και οι αντοχές του . Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική ρήση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του, όπου και τόνισε ότι «η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο». Σχολιάζοντας τα νέα αυστηρότερα μέτρα που θα τεθούν από σήμερα σε ισχύ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα μέτρα τα διοικητικά τα προτείνει η κυβέρνηση και η Επιτροπή συνήθως συμφωνεί ή κάνει τροποποιήσεις. «Η κεντρική ιδέα όλων αυτών είναι να ελαττώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Σε ποιες περιοχές ισχύει η καθολική χρήση μάσκας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από σήμερα μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Η απόφαση εφαρμόζεται εντός των ορίων:

  • των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής,
  • Χανίων,
  • Λέσβου,
  • Ζακύνθου,
  • Ηρακλείου,
  • Πέλλας,
  • Πιερίας,
  • Ημαθίας,
  • Κιλκίς και
  • Τρικάλων
  • και β) του Δήμου Μυκόνου

Υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους

Από σήμερα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Από την υποχρέωση εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. 

25χρονος από την Τήνο θετικός στον ιό μεταφέρθηκε στην Αθήνα

Ένας 25χρονος από την Τήνο, θετικός στον κορωνοϊό, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή σε νοσηλευτική μονάδα αναφοράς στην Αθήνα. Σύμφωνα με το syrostoday, ο 25χρονος μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα από την Τήνο στο νοσοκομείο της Σύρου, καθώς παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα και έντονη αδιαθεσία. Στη Σύρο υποβλήθηκε σε τεστ, όπου βρέθηκε θετικός στον ιό, διασωληνώθηκε και μέσα στην ειδική κάψουλα διακομίσθηκε με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 25χρονος είχε υποβληθεί σε δύο τεστ Covid-19 στην Τήνο, αλλά είχαν βγει αρνητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments