Κόσμος

Λίβανος κυβέρνηση: Η πολιτική κρίση συνεχίζεται – Αδυναμία να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα

Λίβανος κυβέρνηση: Η πολιτική κρίση συνεχίζεται – Αδυναμία να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα
Λίβανος κυβέρνηση: Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην χώρα με τον «φρέσκο» πρωθυπουργό Μουσταφά Αντίμπ, να αδυνατεί να σχηματίσει κυβερνητικό σχήμα. Δυσαρέσκεια από Μακρόν και Δύση που δεν δέχονται να στηρίξουν τον Λίβανο παρά μόνο αν προχωρήσουν σε σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν μπορεί να στεριώσει κυβέρνηση στον Λίβανο ή σωστότερα, ούτε να σχηματιστεί. Μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης που ακολούθησε την έκρηξη που ισοπέδωσε την Βηρυτό, το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου βυθίζεται σε όλο και μεγαλύτερη κρίση. Τον τελευταίο χρόνο η χώρα είχε σημαδευτεί από εξεγέρσεις που είχαν ανατρέψει ακόμα μία κυβέρνηση και μετά την έκρηξη είναι εξαιρετικά δύσκολο το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, που θα χρειαστεί να πληρώσει την οικονομική ύφεση που έχει επιδεινώσει η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτου.

Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Αντίπ που ορκίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα με καθήκον να σχηματίσει κυβέρνηση, σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραιτήθηκε. Το γεγονός αυτό θεωρείται πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που έσπευσε να παίξει ενεργό ρόλο στην κρίση του Λιβάνου. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα υπήρξε υπό την κατοχή της Γαλλίας, και ποτέ το Παρίσι δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να έχει οικονομικό και πολιτικό έλεγχο στην περιοχή.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να συνεχίσω την προσπάθεια να σχηματίσω κυβέρνηση», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν ενός μήνα για την επιλογή μιας κυβερνητικής ομάδας που να έχει την έγκριση των διαφόρων αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο υποστηριζόμενος από το Παρίσι Αντίμπ έκανε την ανακοίνωση αυτή έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν. Οι προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση προσέκρουσαν κυρίως στο ποιος θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι κύριες σιιτικές ομάδες της χώρας, η Χεζμπολάχ και η Αμάλ, επέμειναν να διατηρήσουν τη διαχείρισή του. Η επιμονή τους αυτή προέκυψε όταν η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε δύο ανώτερους πολιτικούς που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς την Χεσμπολάχ

Οι δύο ομάδες επέμειναν επίσης να ορίσουν αρκετούς Σιίτες υπουργούς στο νέο υπουργικό συμβούλιο και αντιτάχθηκαν στον τρόπο με τον οποίο ο Αντίμπ επιχειρεί να διαμορφώσει την κυβέρνηση, χωρίς να τους συμβουλευτεί.

Μετά από μια σύντομη συνάντηση με τον Άουν το Σάββατο, ο Αντίμπ είπε ότι παραιτήθηκε επειδή το είδος του υπουργικού συμβουλίου που ήθελε να σχηματίσει «ήταν καταδικασμένο να αποτύχει» και ο ίδιος θέλει να προστατεύσει την εθνική ενότητα.

Ο Λίβανος, πρώην γαλλικό προτεκτοράτο, βυθίζεται στη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας του. Το Μάρτιο θα κληθεί για πρώτη φορά να εξοφλήσει μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους του, με το εθνικό νόμισμα να έχει καταρρεύσει, οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό και άνοδο της φτώχειας και της ανεργίας.

Η κρίση επιδεινώθηκε από την έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, χιλιάδων τόνων νιτρικής αμμωνίας. Σχεδόν 200 άτομα σκοτώθηκαν, χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ υπήρξαν και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά βοήθεια

Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια, αλλά η Γαλλία και άλλες διεθνείς δυνάμεις αρνήθηκαν να συνδράμουν, προτού γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Για την κρίση κατηγορείται σε μεγάλο βαθμό η επί δεκαετίες συστηματική διαφθορά και κακή διαχείριση από την άρχουσα τάξη του Λιβάνου.

Ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε την πρωτοβουλία του, η οποία περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη και ένα χρονοδιάγραμμα για μεταρρυθμίσεις, ως «την τελευταία ευκαιρία». Η παραίτηση του Αντίμπ έρχεται λίγες μέρες αφότου ο ίδιος ο πρόεδρος Άουν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λίβανος θα πάει στην «κόλαση» εάν δεν σχηματιστεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση.

Σε τηλεοπτική ομιλία, επέκρινε τους πολιτικούς του συμμάχους, τις σιιτικές ομάδες Χεζμπολάχ και Αμάλ, για την επιμονή τους να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση, αλλά επέκρινε επίσης τον Αντίμπ για απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης και επιβολή προσώπων σε θέσεις του υπουργικού συμβουλίου χωρίς διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments