Πολιτική

Πομπέο Ελλάδα: Οι στόχοι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από την επίσκεψη στη χώρα μας

Πομπέο Ελλάδα: Οι στόχοι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από την επίσκεψη στη χώρα μας
Πομπέο Ελλάδα: Που αποσκοπεί η επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας. Αύριο αναμένεται η άφιξη με σταθμούς Χανιά και Θεσσαλονίκη.

Ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί αύριο Δευτέρα, στην Ελλάδα ενόψει της προγραμματισμένης του επίσκεψης στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο. Αυτήν τη φορά βέβαια ο Μάικ Πομπέο δεν θα επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά τη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα.

Ο ομόλογός του Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συναντήσει τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος αργότερα θα επισκεφθεί τη Νατοϊκή βάση της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης. Εκεί θα φιλοξενηθεί στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι δεν θα είναι η «πρώτη» Αμερικανού αξιωματούχου στη βίλα Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος είχε φιλοξενηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 1991.

Τι ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη Πομπέο έχει ως βασικό αντικείμενο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. «Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο.

Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη».

Οι στόχοι της επίσκεψης

Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις οι στόχοι της επίσκεψης σύμφωνα με δημοσίευμα του Cnn.gr είναι:

  • Να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο όπου έχει γενικευτεί η αίσθηση ότι η υπερδύναμη έχει ως ένα βαθμό αποσυρθεί.
  • Να σταλεί εμμέσως μήνυμα στην Άγκυρα, αφού ο κ . Πομπέο «σπάει» την παράδοση που θέλει τους Αμερικανούς αξιωματούχους όταν επισκέπτονται την Ελλάδα να επισκέπτονται και την Τουρκία -και το αντίστροφο. Υπενθυμίζεται ότι όταν στις 12 Σεπτεμβρίου ο κ. Πομπέο στην επίσκεψή του στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά όχι με τον κ. Ακιντζί.
  • Να προωθήσει την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Εξοπλιστικά

Στόχος του κ. Πομπέο είναι ακόμα να δηλώσει το αμερικανικό «παρών» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 εκτελείται από τη Lockheed Martin, ενώ αμερικανικά είναι και τα 4 ελικόπτερα που θα προμηθευτεί το Ναυτικό.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ακόμα για τα προγράμματα των τεσσάρων νέων φρεγατών, καθώς και της αναβάθμισης των υπαρχουσών φρεγατών ΜΕΚΟ. Στα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει Αμερικανοί επενδυτές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν μέρος του έργου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον επικεφαλής του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ (DFC), Άνταμ Μπόιλερ, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Μάθιου Ζάις, την πρόεδρο της τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, Κίμπερλι Ριντ, και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ:

«Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύονται στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».

Μικρότερη στρατιωτική παρουσία Ελλάδας και Τουρκίας

Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μάικ Πομπέο θα προωθήσει κινήσεις για τη «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ διέψευσε ότι η αμερικανική πρόταση αφορά την απόσυρση των όπλων «πρώτου πλήγματος.» Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μικρότερη παρουσία στην περιοχή του Ναυτικού και της Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments