Κόσμος

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Τουρκία – Αν καταρρίψατε αρμενικό μαχητικό θα παρέμβουμε

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Τουρκία – Αν καταρρίψατε αρμενικό μαχητικό θα παρέμβουμε
Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μαχητικού της, επιμένοντας ότι το ρωσικής κατασκευής SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό παρά τις τουρκικές διαψεύσεις.

«Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μαχητικού της, επιμένοντας ότι το ρωσικής κατασκευής SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό παρά τις τουρκικές διαψεύσεις. Ο χειριστής του σκάφους σκοτώθηκε. Το Γερεβάν έχει αναφέρει ότι εξετάζει επίκληση της Συνθήκης της Τασκένδης.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα πως ο νεκρός πιλότος ήταν ο επισμηναγός Βαλέρι Ντανέλιν.

Στο Μπακού, ένας βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν σήμερα, καθώς συνετρίβησαν σ’ ένα βουνό, και κατηγόρησε την Αρμενία ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.

«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ’ ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις εξελίξεις στην στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Σε αυτή τονίζει ότι «η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων» και γνωστοποιεί τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στο πως αντιμετωπίζει το ζήτημα η Άγκυρα και την καλεί να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που υποδαυλίζουν την ένταση».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος. Επίκειται δε, προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν. Η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του, Zohrab Mnatsakanyan, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων. Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Η Συνθήκη της Τασκένδης

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Το 1992, η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, γνωστό και ως Συνθήκη ή Σύμφωνο της Τασκένδης. Το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εξαιρουμένων των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία. Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments