Πολιτική

Μέρκελ για Ελλάδα Τουρκία: Οι δύο χώρες βρέθηκαν λίγο πριν τον πόλεμο

Μέρκελ για Ελλάδα Τουρκία: Οι δύο χώρες βρέθηκαν λίγο πριν τον πόλεμο
Μέρκελ για Ελλάδα Τουρκία: «Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε η Καγκελάριος.

Ενόψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη στις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την φιλοξενία προσφύγων, καθώς, όπως είπε, είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο – τέσσερα εκατομμύρια.

«Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε η Καγκελάριος. Τέλος, σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»

Επιστολή Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση – «Ελλάδα και Κύπρος δημιουργούν την ένταση στη Μεσόγειο»

Μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να πυροδοτήσει νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει, από τη δική του οπτική γωνία, την κατάσταση που επικρατεί στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Σε αυτή, σύμφωνα με την τουρκική Sabah, ο Ερντογάν τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στη Μεσόγειο.

«Προσφάτως, οι σχέσεις μας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία νέα πρόσκληση, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την επιστολή, σας ενημερώνω για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου και τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος», φέρεται να αναφέρει στην επιστολή ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, εξηγεί πως στόχος του είναι η συνεργασία όλων των πλευρών, όσον αφορά στα ενεργειακά και τον δίκαιο διαμοιρασμό τους. «Ελπίζουμε πως οι υδρογονάνθρακες θα αποτελέσουν τη βάση για λύση στην Κύπρο», υπογραμμίζει και ρίχνει τα βέλη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο λέγοντας πως «δεν είναι η Τουρκία αυτή που δημιουργεί την ένταση, αλλά αυτές οι δύο που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες και αγνοούν τους Τούρκους«.

Τονίζεται πως στην αυριανή Σύνοδο θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Από την επιστολή ο Ερντογάν επέλεξε να μην συμπεριλάβει τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία. svg%3E Της επιστολής αυτή είχε προηγηθεί ακόμη μία την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, η οποία αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ούτε εκείνη εστάλη στους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου. Και τότε ο Ερντογάν είχε παρουσιάσει την Ελλάδα και την Κύπρο ως θύτες στη Μεσόγειο και την Τουρκία ως θύμα. Μάλιστα, είχε κάνει αναφορά στις ενέργειες της Λευκωσίας από το 2003 (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις). Επίσης, είχε κατηγορήσει την Αθήνα και την Λευκωσία, πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας» ενώ είχε διατυπώσει πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στο νησί της Αφροδίτης χωρίς λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού. Για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments