Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα στον διάλογο και την διπλωματία ή την κλιμάκωση και τη λήψη μέτρων εναντίον της, ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες.

Με δήλωση που έκανε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: Η θα επιλέξει τον διάλογο, την αποκλιμάκωση και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης ή διαφορετικά θα υποστεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη, είπε ο Πρωθυπουργός, καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θίγει τα συμφέροντα ολόκληρης την Ευρώπης στη Μεσόγειο». «Δυο είναι, πλέον, οι δρόμοι απέναντι στην Τουρκία. Ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο. Να το κάνει με συνέπεια» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης – Μισέλ: «Θέλουμε καλές σχέσεις με Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή»

Όπως είχε προαναγγελθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο που ξεκινάει σήμερα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της».

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών) αναμένεται να ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Τι μεταδίδουν τα κυπριακά Μέσα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν και κυπριακά ΜΜΕ, ακόμα δεν υπάρχει στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κύπρος δεν πτοείται από τις πιέσεις που ασκούνται να δεχθεί τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ στην Λευκορωσία και καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία η οποία εξακολουθεί να κάνει γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου.

Ο δρόμος είναι στενός για τους 27: δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Άγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα», πρόσθεσε. Σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.

Οι 27 κρίνουν θετική την απόφαση της Άγκυρας για την αποχώρηση του Oruc Reis. «Όμως δεν έχουμε δει τις ίδιες διαθέσεις απέναντι στην Κύπρο», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν χαράξει κόκκινες γραμμές με τον πρόεδρο Ερντογάν στο Αιγαίο, την Λιβύη, ακόμη και στον Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόνο οι Ευρωπαίοι δεν το έχουν κάνει προς το παρόν και ο πρόεδρος Ερντογάν το εκμεταλλεύεται για να προωθήσει τα πιόνια του», υποστηρίζει ο Πιερ Ραζού, ακαδημαϊκός διευθυντής του Fondation méditerranéenne d’études stratégiques (Μεσογειακό Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών).

Η θέση των Ευρωπαίων θα είναι καθοριστική για την απεμπλοκή των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ένα πακέτο που είναι έτοιμο εδώ και εβδομάδες, αλλά μπλοκάρεται από την Κύπρο, η οποία ζητεί αυξημένη αυστηρότητα απέναντι στην Άγκυρα. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με την Κύπρο για να προχωρήσουμε με την Λευκορωσία», σχολίαζε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Κατάλογος από σαράντα περίπου αξιωματούχους της Λευκορωσίας, που κατηγορούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης ή τη νοθεία του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών έχει καταρτισθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να εγκριθεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη της Ένωσης. Υπό συζήτησιν είναι πιθανόν να τεθεί το αν στα πρόσωπα αυτά θα περιληφθεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως συνέβη με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments