Πώς να μην λασπώνει το κριθαράκι
Το κριθαράκι είναι ένα από τα πιο εύκολα και πιο γρήγορα φαγητά ως προς το μαγείρεμα, μα θέλει προσοχή την ώρα που το φτιάχνουμε προκειμένου να μην «λασπώσει».
Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για ένα νόστιμο αποτέλεσμα είναι το σωστό μαγείρεμα. Η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι, στο γιουβέτσι για παράδειγμα, είναι κάτι πολύ σχετικό. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση είναι ένα προς τρία, δηλαδή ένα μέρος από το ζυμαρικό με τρία μέρη νερού. Για να γίνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μην… λασπώσει ώστε να έχετε το ωραιότερο σπυρωτό γιουβέτσι στο δικό σας τραπέζι, υπάρχουν μερικά μυστικά.
Αρχικά, πριν βάλετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, σοτάρετε το ζυμαρικό με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας «λασπώσει» το κριθαράκι στο μαγείρεμα, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αν θέλετε πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για δύο με τρία λεπτά ανακατεύοντάς το.
Έπειτα, βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό το γιουβέτσι. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το και αφήστε το να στραγγίσει καλά. Βάζουμε στο σκεύος το κριθαράκι και ξεκινάμε το ψήσιμο. Αν τυχόν φτιάχνουμε γιουβέτσι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο και χάσουμε τη θερμοκρασία του. Το φαγητό πρέπει να έχει αρκετά υγρά στο ταψί, ώστε να καλύπτεται το κριθαράκι κατά το ψήσιμο.
Έτσι θα βγει από τον φούρνο όσο ακόμα είναι ζουμερό και θα κρατάει λίγο, να μην έχει δηλαδή μαλακώσει τελείως. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει ώστε να ξεκουραστεί και να τραβήξει όση σάλτσα χρειάζεται, για να μελώσει και να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα, χωρίς να κολλήσει και να λασπώσει. Καλό είναι επίσης, να ανακατεύετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος τουλάχιστον μια με δύο φορές και θα δείτε ότι αυτό κάνει τη διαφορά για το σπυρωτό γιουβέτσι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας