Oruc Reis: Νέα πρόκληση από τους Τούρκους – Θα στηθούν πλατφόρμες γεώτρησης για έρευνες στην Κρήτη
Δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρει ότι το Oruc Reis σύντομα ξεκινάει τη νέα αποστολή του στην Κρήτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό ερευνητικό θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στην περιοχή γύρω από το ελληνικό νησί στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης και πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ. Έτσι, φαίνεται πως λίγες ώρες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τούρκοι προχωρούν σε νέα πρόκληση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το τουρκικό ερευνητικό θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στην περιοχή γύρω από την Κρήτη και στη συνέχεια θα στηθούν οι πλατφόρμες γεώτρησης εφόσον υπάρξουν ευρήματα. Και αξίζει να αναφέρουμε πως αφού πέρασαν μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως αυτή η ενέργεια δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Η εν λόγω… συμφωνία είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η συμφωνία αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.
Όσο για τα αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής, σε πλήρη συντονισμό, Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν να αλλάξουν τις αρχικές διατυπώσεις και να καταγραφεί μια πιο σκληρή φρασεολογία στο τελικό κείμενο, το οποίο σημειωτέο ανοίγει τον δρόμο για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επανέλθει στον δρόμο των προκλήσεων.
Οι «27», έπειτα από νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, κατέληξαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που ικανοποιεί τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία. Ωστόσο, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Δεκέμβρη, κρίνοντας και αξιολογώντας την πορεία που θα πάρει η όλη κατάσταση. Η ΕΕ επιχειρεί διπλή προσέγγιση της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι από τη μία παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των αρχών της, από την άλλη μπορεί να προσφέρει μια θετική ατζέντα, αν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας