Κόσμος

Αίγυπτος αρχαιολογική ανακάλυψη: Ήρθαν στο φως 59 σαρκοφάγοι της νεκρόπολης της Σακκάρα

Αίγυπτος αρχαιολογική ανακάλυψη: Ήρθαν στο φως 59 σαρκοφάγοι της νεκρόπολης της Σακκάρα
Αίγυπτος αρχαιολογική ανακάλυψη: Στη νεκρόπολη της Σακκάρα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 59 σαρκοφάγους, διατηρημένες σε πολύ καλή κατάσταση.

Μια σπουδαία ανακάλυψη έγινε στην Αίγυπτο, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 59 σαρκοφάγους, διατηρημένες σε πολύ καλή κατάσταση, στην νεκρόπολη της Σακκάρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, πρόκειται για την σπουδαιότερη ανακάλυψη του 2020 στην Αίγυπτο. Τα ευρήματα χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια.

Τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο Ελ Ανάνι ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφων, που έγιναν μάλιστα μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Σημειώνεται ότι όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού προσέθεσε μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».

«Σήμερα δεν είναι το τέλος αυτής της ανακάλυψης, θεωρώ ότι έγινε μόνον η αρχή», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι.

Η ιστορία της Σακκάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βικιπαίδεια, η Σακκάρα αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού από την αρχαιότητα, ακόμα και από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ που χρονολογείται από την τρίτη Δυναστεία γύρω στα 2.650 π.Χ.

Διάφοροι Φαραώ της πέμπτης και έκτης δυναστείας έχτισαν τις πυραμίδες τους σ΄αυτή την περιοχή. Ακόμα και ανώτεροι ιερείς είχαν ταφεί εδώ, αφού η Σακκάρα ήταν νεκρόπολη της ανακτορικής πόλης Μέμφις. Οι τάφοι της πρώτης ενδιάμεσου περιόδου που ακολούθησε —αν και μικροί— αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της αδιάκοπης παράδοσης του παλαιού βασιλείου.

Την εποχή του μέσου βασιλείου οι τάφοι γίνονταν στον περίγυρο της πυραμίδας του Τέτι του τρίτου καθώς και στα νότια της Σακκάρα, όπου βρίσκονται και ορισμένοι τάφοι της εποχής της δέκατης τρίτης Δυναστείας. Την εποχή του νέου βασιλείου η νεκρόπολη της Σακκάρας γνώρισε εκ νέου μεγάλη ανάπτυξη. Οι τάφοι αυτής της εποχής είναι μικρά ομοιώματα ναών και ανακτόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments