Προβληματίζουν τη βρετανική κυβέρνηση τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σουηδία, με τα Μέσα της χώρας να υποστηρίζουν πως οι τρεις αυτές χώρες είναι πολύ κοντά στο να μπουν στη λίστα καραντίνας. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ σύμφωνα με τον ημερήσιο δείκτη κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάθε χώρα, Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία βρίσκονται πλέον στο όριο, το οποίο είναι 20 περιστατικά μόλυνσης ανά 100.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα λοιπόν, η Ιταλία βρίσκεται στα 25,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και η Σουηδία στα 31,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα που αποτελεί πρώτο προορισμό για τις διακοπές των Βρετανών βρίσκεται στα 22,3 ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθεί το γράφημα με τα δεδομένα από το PC Agency’s Paul Charles, που επικαλούνται οι Βρετανοί.
Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη υποχρεωτική η καραντίνα σε πτήσεις από Ελλάδα προς Σκωτία:
Η Νίκολα Στέρτζιον, επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, έχει επιβάλει από τις αρχές Σεπτεμβρίου καραντίνα σε όσους ταξιδεύουν προς την χώρα της από την Ελλάδα, ενώ ο ομόλογός της στην Ουαλία, Μαρκ Ντρέικφορντ, έχει προχωρήσει σε απαγόρευση πτήσεων προς το νησί της Ζακύνθου όπου πολλοί Ουαλοί επιλέγουν για τις διακοπές τους, ενώ υποχρεώνει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από το νησί. Μερικά 24ωρα πριν, η πτήση της TUI από τη Ζάκυνθο με προορισμό το Κάρντιφ της Ουαλίας, είχε 190 επιβάτες από τους οποίους οι 16 βρέθηκαν θετικοί, ενώ άλλοι επιβάτες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες της πτήσεις, αναφέροντας πως δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους επιβάτες.
Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ουαλίας και ο υπουργός Υγείας, Βόγκαν Γκέθινγκ, ανέφερε πως σκοπεύουν να εντείνουν τις πιέσεις προς το Γουέστμινστερ για να αλλάξει το στάτους στις πτήσεις από την Ελλάδα, ενώ ο ο επικεφαλής της Υγείας στην Σκωτία, Γκρέγκορ Σμιθ, σχολίασε: «Υπάρχει σοβαρό ρίσκο για την δημόσια υγεία, ειδικά με τον αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων από τα ελληνικά νησιά. Η ροή των ταξιδιών μεταξύ της Σκωτίας και της Ελλάδας και η συμπεριφορά που έχουμε δει από ορισμένους ταξιδιώτες, μας ωθεί για την κατάργηση της Ελλάδας από τον κατάλογο εξαιρέσεων».