Κορωνοϊός ΠΟΥ: «Ίσως να έχουμε εμβόλιο κατά του ιού ως το τέλος του 2020»
Ένα εμβόλιο εναντίον της Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε έκκληση για επίδειξη αλληλεγγύης και πολιτικής δέσμευσης από όλους τους ηγέτες ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη διανομή των εμβολίων, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. «Θα χρειαστούμε εμβόλια και υπάρχει ελπίδα πως έως το τέλος του έτους ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο. Υπάρχει ελπίδα», σημείωσε ο Τέντρος, στην τοποθέτησή του με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η οποία εξέτασε την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην πανδημία.
«Ειδικά για τα εμβόλια και τα άλλα προϊόντα που βρίσκονται υπό επεξεργασία, το σημαντικότερο εργαλείο είναι η πολιτική δέσμευση από τους ηγέτες μας, ιδίως στην ισότιμη διανομή των εμβολίων», υπογράμμισε. «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, έχουμε ανάγκη από αλληλεγγύη και χρειαζόμαστε όλη την ενέργεια που διαθέτουμε για να πολεμήσουμε τον ιό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Υπάρχει «κόπωση» των Ευρωπαίων – Έκκληση να βρεθούν άλλα μέτρα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέσα από δηλώσεις του διευθυντή του στην Ευρώπη, απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν άλλα μέτρα, καθώς παρατηρείται κόπωση ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, τους καλεί να ακούσουν τους πολίτες με τη λήψη εναλλακτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Με άλλα λόγια, τους καλεί να εξετάσουν ξανά τη δέσμη με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για τον περιορισμό της. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 6,2 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 241.000 θάνατοι. «Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει, εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.
«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε. Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι Αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε.
1 στους 10 έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό
Ο ΠΟΥ και χθες προειδοποίησε τα κράτη για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η επιδημία του κορωνοϊόυ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό, κάνοντας τον έλεγχο της διασποράς ακόμα πιο δύσκολο έργο. Στο «μάτι του κυκλώνα» συνεχίζουν να είναι τμήματα της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.
Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους ίσως έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αφήνοντας τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ευάλωτη στην COVID-19, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής ειδικός του ΠΟΥ για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, είπε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι εντείνονται οι εξάρσεις σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε άνοδο σε τμήματα της Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας