Ελλάδα κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Πάτρα
12 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στην Αχαΐα, έξι στην Αιτωλοακαρνανία και ένα στην Ηλεία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των λοιμωξιολόγων τα χαρακτηριστικά που έφεραν τα νέα μέτρα στην Πάτρα ήταν τελείως διαφορετικά.
«Είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στο Δήμο Πατρέων, και μάλιστα τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Αχαΐα με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ Δήμων και με αρκετά από αυτά υγειονομικού προφίλ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία των υγειονομικών μας μονάδων», τόνισαν.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου συγκάλεσε σήμερα σε σύσκεψη εκπροσώπους των υγειονομικών στο Δημαρχείο μετά την αύξηση κρουσμάτων και σε προσωπικό του ΕΚΑΒ. Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος, ζητά και πάλι την ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.
Με ανακοίνωση του το Σωματείο των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ κάνει λόγο για φαινόμενα «απαράδεκτων συμπεριφορών» και λεκτικής βίας που έχουν παρατηρηθεί σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων αλλά και των οικογενειών τους και απευθύνεται έκκληση ώστε αυτά να σταματήσουν, συμπληρώνοντας ότι» με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοΐού που έχουν συμβεί στους κόλπους του ΕΚΑΒ Αγρινίου θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους συμπολίτες μας, ότι έχουν ληφθεί από εμάς και σε συνεργασία με την πολιτεία όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Εκατοντάδες rapid test στην Καλλιθέα – Εντοπίστηκαν 11 κρούσματα
Βρέθηκαν 11 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό από τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά τη διενέργεια 615 rapid test, στην πλατεία Δαβάκη, στην Καλλιθέα.
Από αυτά τα κρούσματα, τα οκτώ αφορούν Έλληνες και τρία αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία θετικών τα 37 έτη. Θυμίζουμε πως σε 399 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Πότε αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων;
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων το 55,9% άνδρες. Τα 3.122 (15,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.385 (40,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 87 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 24 (27,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω ενώ από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 229 ασθενείς.
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Με αυτή τη φράση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως σχολίασε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους. Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με ό,τι προσέθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε, κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.
Νέα μέτρα αν υπάρξει ανησυχητική αυξητική τάση
Ο κος Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά στην Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως».
Ωστόσο σημείωσε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε σήμερα νοσηλεύονται 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για κορωνοϊό, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι. Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επεσήμανε πως «δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν» τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες , χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας