Πως Να

Πώς να τηγανίσω χωρίς λάδι ή βούτυρο

Πώς να τηγανίσω χωρίς λάδι ή βούτυρο
Τηγάνισμα χωρίς λάδι: Ένας ωραίος στόχος είναι να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές γίνεται.

Το λάδι είναι ένα από τα βασικά συστατικά όταν ετοιμάζουμε κάτι στο τηγάνι όπως πατάτες ή αυγό, καθώς δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό ενώ στη θέση του συχνά μπορεί να μπει βούτυρο.

Ένας ωραίος στόχος είναι να τρώμε όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες τροφές γίνεται. Το ερώτημά όμως, είναι το εξής: Πώς μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς λάδι; Σύμφωνα λοιπόν, με τη συγγραφέα Rita Serano, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό αντί για λάδι σε καυτό τηγάνι. Το να χρησιμοποιούμε επίσης, αντικολλητικό κεραμικό τηγάνι είναι ακόμα ένας τρόπος για να αποφύγουμε το λάδι.

Για παράδειγμα, προκειμένου να φτιάξουμε λαχανικά, βάζουμε λευκό βαλσάμικο, λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού ή νερό. Επίσης, για τηγανητές πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας να κάψει. Τις πλένουμε και έτσι όπως είναι βρεγμένες, τις αραδιάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη στο τηγάνι. Οι πατάτες με αυτόν τον τρόπο, ψήνονται σαν να είναι στη χόβολη.

Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο από το τηγάνισμα με λάδι. Για αυτό πρέπει να έχουμε τον νου μας και να μην αρπάξουν. Όταν ψηθούν, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο, τις πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη και αλάτι ώστε να τις απολαύσουμε. Από την άλλη, αν επιθυμούμε να φτιάξουμε σούπερ τραγανιστές τηγανητές πατάτες, τις βράζουμε κομμένες για δύο λεπτά, μετά τις βάζουμε σε ένα ταψί και ανοίγουμε τον αέρα στον φούρνο. Αυτό θα αφυδατώσει το εξωτερικό τους, κάνοντας τες τραγανές από μέσα και μαλακές μέσα.

Επίσης, αντίστοιχη διαδικασία με αντικολλητικό τηγάνι, κάνουμε και αν θέλουμε να απολαύσουμε τηγανητό αβγό χωρίς τύψεις και λιπαρά αλλά και χωρίς να καταστρέφονται οι θρεπτικές ουσίες του νόστιμου αυτού πιάτου. Οπότε ρίχνουμε στην αντοκολλητική επιφάνεια το αβγό, αφήνοντάς το για ελάχιστα λεπτά, γύρω στα δύο με τρία, ώσπου να ετοιμαστεί. Και σαφώς φτιάχνουμε το αβγό όσο μελάτο ή σφιχτό, εμείς επιθυμούμε. Αν το προτιμάμε πιο σφιχτό, το αφήνουμε στο σκεύος, σκεπασμένο, αλλά εκτός εστίας. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να ψήνεται χωρίς να σας καεί στην κάτω επιφάνεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments