ΕΥΠ: Έρχεται νέο σύστημα που θα καταγράφει κινητά και internet
Ένα νέο σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, κόστους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει σε λίγο καιρό στη διάθεσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Μέσω αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής χιλιάδων τηλεφωνικών επαφών μέσω Viber, Whatsapp, Signal και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών. Ιδιαίτερα, πρόκειται για σύστημα που θα μπορεί να καταγράφει τις συνομιλίες 1.100 κινητών τηλεφώνων την ίδια χρονική περίοδο, αλλά και να προχωρά σε ταυτόχρονες live ακροάσεις συνομιλιών σε 350 κινητά τηλέφωνα.
Σημειώνεται πως το σύστημα που διέθετε μέχρι τώρα η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα καταγραφής των συνομιλιών περίπου 600 κινητών και 100 σταθερών τηλεφώνων, όπως και τη live παρακολούθηση 100 τηλεφώνων.
Η κύρια καινοτομία του νέου αποκτήματος των αρχών αφορά τις διαδικτυακές πλατφόρμες της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να υπάρξει εκεί οποιοσδήποτε έλεγχος από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και αποτελούσε «μαύρη τρύπα» στις έρευνες για εξάρθρωση συμμοριών, δράση μελών του οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεις εθνικής ασφάλειας κ.λπ. Η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του νέου συστήματος της ΕΥΠ έγινε στις 18 Ιουλίου 2020 με σχετικά μικρές προθεσμίες (υποβολή προσφορών έως αρχές Αυγούστου) και με ιδιαίτερη προσοχή στη διαγωνιστική διαδικασία. Και αυτό για να αποφευχθούν παρατυπίες και παρανομίες – με κατηγορίες για υπερκοστολογήσεις – που είχαν υπάρξει στον διαγωνισμό πριν από 14 περίπου χρόνια και είχαν οδηγήσει στη φυλακή τον Έλληνα αντιπρόσωπο της γερμανικής προμηθεύτριας εταιρείας.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το νέο σύστημα θα υποστηρίζει την παρακολούθηση τουλάχιστον 1.100 κινητών τηλεφώνων, δηλαδή φωνή, δεδομένα και υπηρεσίες internet και 500 στόχων σταθερής τηλεφωνίας. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρακολούθηση τουλάχιστον 350 «στόχων» κινητής τηλεφωνίας / διαδικτύου και τουλάχιστον 200 στόχων σταθερής τηλεφωνίας και internet. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μέσω «κλειδώματος» στόχων και προσδιορισμού στίγματος αν υπάρχει παρουσία ενός υπόπτου τηλεφώνου σε οικήματα ή άλλους χώρους (π.χ. γιάφκες) που παρακολουθούνται από τις αρχές. Ακόμη προβλέπεται η εκπαίδευση 100 υπαλλήλων της ΕΥΠ στον χειρισμό του συστήματος.
Αυτό θα βοηθήσει την έρευνα:
Αυτό που θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση στην έρευνα των μυστικών υπηρεσιών είναι ότι μέσω της δυνατότητας καταγραφής δεδομένων του διαδικτύου από τα κινητά τηλέφωνα θα μπορεί να διαπιστώνεται όλο το δίκτυο τηλεφωνικών κλήσεων μέσω Viber, WhatsApp και άλλων περίπου 1.000 προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεφωνίας (VoIP – Voice over Internet Protocol). Οι ερευνητές της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ είχαν διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς, σκάνδαλα κ.λπ. χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους. Τονίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανείς τρόπος να ελεγχθεί ούτε τι συζητείται, αλλά ούτε και ποιος επικοινωνεί με ποιον μέσα σε αυτές τις πλατφόρμες.
Ποιες οι προσφορές που υπάρχουν μέχρι στιγμής:
Για το νέο σύστημα παρακολουθήσεων μέχρι τώρα έχουν υποβάλει προσφορές δύο ιταλικές, δύο ισραηλινές και μία καναδική εταιρεία. Διευκρινίζεται ότι η τεχνική προσφορά θα αξιολογηθεί με 80% και ότι οι ελληνικές αρχές έχουν μελετήσει και την απόκτηση ειδικών λογισμικών όπως του «Pegasus» (ισραηλινής εταιρείας), ώστε να παγιδεύεται μέσω αποστολής μηνυμάτων το ύποπτο τηλέφωνο και να καταγράφονται όλες οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης από οποιαδήποτε συμβατική ή διαδικτυακή εφαρμογή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας