Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Τεχεράνη προειδοποιεί την Τουρκία -Δεν θα ανεχθούμε να φέρετε τρομοκράτες στα σύνορά μας
Το Ιράν δεν θα ανεχθεί την παρουσία «τρομοκρατών» κοντά στα βόρεια σύνορά του, προειδοποίησε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί τη στιγμή που πολλές χώρες ανησυχούν για την παρουσία τζιχαντιστών από την Συρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Είναι απαράδεκτο για μας το ότι ορισμένοι θέλουν να μεταφέρουν τρομοκράτες από την Συρία και άλλες περιοχές προς ζώνες που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο Χασάν Ροχανί κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.Το Ιράν, το οποίο διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, έχει καλέσει τις δύο χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει προσφέρει την μεσολάβησή του.
Η κατοχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είναι αποδεκτή
Ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Ιράν σύμφωνα με την οποία «η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή» και ότι «όλοι» οφείλουν «να αποδεχθούν την πραγματικότητα … και να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών», ενώ επιτίμησε όσους «από την μία ή την άλλη πλευρά ρίχνουν λάδι στην φωτιά».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε πρόσφατα την ανάπτυξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «Σύρων μαχητών μελών τζιχαντιστικών ομάδων», οι οποίοι έχουν περάσει μέσω της Τουρκίας, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Η Αγκυρα έχει κατηγορηθεί και από την Αρμενία και την Ρωσία για την αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μισθοφόρων ή ξένων μαχητών που προέρχονται από την Συρία ή την Λιβύη.
Ανησυχία για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με ανάμιξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Η ανάμιξη περιφερειακών παραγόντων στη σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να εμποδισθεί η ξένη ανάμιξη», επανέλαβε. Η αρμενική κοινότητα κινητοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σχεδόν 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή συνοικία και πολλοί κατήγγειλαν την Ευρώπη ότι τηρεί παθητική στάση.
«Πάει μια εβδομάδα που η Αρμενία υποφέρει από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και κανένας δεν νοιάζεται. Η Ευρώπη μας λέει απλώς ότι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν, αλλά δεν γίνεται τίποτε», είπε ο 28χρονος Χριτσίμ Σαργκσιανί. «Ενώ εσείς ανησυχείτε βαθιά, πολλοί, πολλοί Αρμένιοι στρατιώτες πεθαίνουν», λέει η Τερέζα Κιραοκσιάν, 30 ετών, καθηγήτρια αγγλικών.
Ο 27χρονος Ραφέκ Αβετεσιάν ζήτησε να σταλεί «μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης για να μπορέσουν να σταματήσουν οι μάχες». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως πολλαπλασιάζει τις παρεμβάσεις σε εμπολέμους και περιφερειακές δυνάμεις για να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. «Όμως αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν. Το τραπέζι παραμένει άδειο εδώ και 30 χρόνια», τόνισε. Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ διαθέτει «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση στο πεδίο. «Δεν υπάρχουν παρατηρητές (…) και πρέπει να φυλαγόμαστε από την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη χρήση απαγορευμένων βομβών διασποράς
Βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βομβαρδίζεται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες από τους Αζέρους, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.
Η Διεθνής Αμνηστία «επαλήθευσε» πληροφορίες για τη χρήση αυτών των όπλων, η οποία καταγγελλόταν με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από αρμενικές πηγές στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα. Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας «μπόρεσαν να εντοπίσουν τις κατοικημένες ζώνες του Στεπανακέρτ όπου γυρίσθηκαν αυτές οι εικόνες και να ταυτοποιήσουν βόμβες διασποράς M095 DPICM ισραηλινής κατασκευής, που φαίνεται να ρίχτηκαν από τις αζερινές δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Αζερμπαϊτζάν.
«Η χρήση βομβών διασποράς απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο», υπενθυμίζει ο Ντένις Κριβόσεεφ, διευθυντής της Αμνηστίας για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. «Η ανάπτυξη αυτών των όπλων, που πλήττουν αδιακρίτως σε κατοικημένες ζώνες, είναι τρομακτική και απαράδεκτη», πρόσθεσε. Η Διεθνής Αμνηστία «καλεί όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.
Επίθεση από Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας επίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως έγραψε σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν, μετά το μεσημέρι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ενεργοποίησαν εφεδρικές δυνάμεις , μεγάλο αριθμό στρατιωτικού οπλισμού συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυροβολικού.
Η ίδια ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βάλλουν με ρουκέτες εναντίον της πόλης Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε «κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Μπακού του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και μάλιστα μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ για την σημασία του τερματισμού των εχθροπραξιών».
Around afternoon the Azerbaijani AF launched a large-scale attack in the S. direction of the LoC between Artsakh and Azerbaijan, throwing reserve forces & mil. equipment. The enemy ignores also the security of the territory of Iran. Enemy capabilities are being destroyed.
— Shushan Stepanyan (@ShStepanyan) October 6, 2020
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας