Δένδιας Τουρκία: Υπονομεύει τον διάλογο η Άγκυρα – Επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών
Μπορεί η Τουρκία να επιθυμεί έναρξη των διερευνητικών επαφών εντός του Οκτωβρίου αλλά δυναμιτίζει το κλίμα με τη στάση της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός του Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότητα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 15 – 16 Οκτωβρίου θα εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας αν και η συναίνεση της Άγκυρας στο να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών συνοδεύεται με κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας.
Στην πραγματικότητα η Τουρκία την ώρα που δηλώνει υπέρ του διαλόγου, στήνει εμπόδια για τη διεξαγωγή του και… φλερτάρει ξανά με τη λογική των κυρώσεων, καθώς προκαλεί νέες πηγές έντασης ή αναζωπυρώνει παλιότερες. Το τουρκικό ΥΠΕΞ λοιπόν, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον «Ελεύθερο Τύπο» υποστηρίζει ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας» και αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση επιχείρηση παραπλάνησης σχετικά με τις ευθύνες της Τουρκίας για τη διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών πριν από τέσσερα χρόνια.
Μάλιστα, η γειτονική χώρα εμφανίζεται ως «θύμα» και υπεραμύνεται της επιλογής της να εκδίδει Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου προτάσσοντας ότι «η άσκηση, την οποία η χώρα μας ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου 2020 και επικρίθηκε από τον Υπουργό Δένδια, είναι μια απάντηση στην άσκηση που ανακοίνωσε προηγουμένως η Ελλάδα στις 29 Οκτωβρίου 2020, κατά παράβαση της συμφωνίας της Αθήνας του 1988. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η εθνική ρύθμιση άσκησης της Ελλάδας είναι μια προσέγγιση χωρίς καλές προθέσεις».
«Η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο»
«H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη, πρέπει να είναι γενική και διαρκής».
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η «Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του Oruc Reis ενώ «μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη». «Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», εξέφρασε χαρακτηριστικά. «Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας