Κυριακός Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας σήμερα για τον πρωθυπουργό
Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 12:30 με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, η εμπορικοοικονομική και η επενδυτική συνεργασία, θέματα της ημερήσιας διάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια.
Επίσης, ο Πρόεδρος Ράντεφ θα παρουσιάσει διάλεξη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιου Δικαίου με θέμα «Καθολικές ανθρώπινες αξίες και κυριαρχία του νόμου: στυλοβάτες της ευρωπαϊκής ανάπτυξης».
Χθες, ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον κ. Μάας τόνισε πως “στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις. Καλωσορίζοντας τον Γερμανό ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Παράλληλα, τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρα, καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις. Από τότε όμως -όπως πρόσθεσε- είδαμε την εξόρμηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.
«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής:
Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε μάλιστα την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, με μόνο θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όμως αντί ημερομηνία για την επανέναρξή τους, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε (με την Τουρκία) σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας