Παναγιωτόπουλος σε Κούπερ: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με Τουρκία υπό καθεστώς απειλών
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις Κλαρκ Κούπερ.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ. Συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κλαρκ Κούπερ θα βρεθεί η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων.
Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα των συζητήσεων
Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, “στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ–Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας