Ελλάδα

Κορωνοϊός Κοζάνη: Εστία μόλυνσης η πόλη – Ανησυχία για τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός Κοζάνη: Εστία μόλυνσης η πόλη – Ανησυχία για τις ΜΕΘ
Κορωνοϊός Κοζάνη: Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο της Κοζάνης εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των περιπτώσεων κορωνοϊού. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι αναφορές για απόκρυψη του πραγματικού αριθμών των κενών κλινών ΜΕΘ.

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Όπως αναφέρεται στα τελευταία στοιχεία των αρχών Αττική, Πέλλα, Ιωάννινα και Κοζάνη είναι οι 4 Περιφέρειες όπου εντοπίζονται οι περισσότερες μολύνσεις, με την τελευταία να δημιουργεί “πονοκέφαλο” στους ειδικούς. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κλινική κορωνοϊού στο νοσοκομείο της πόλης έχει γεμίσει από ασθενείς, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να διακομίζονται πλέον σε Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη.

“Το νοσοκομείο της Κοζάνης διαθέτει μία κλινική κορωνοϊού 15 κλινών. Γέμισε με ασθενείς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη περιοχή. Ασθενείς από τη Κοζάνη διακομίζονται στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και στο ΑΧΕΠΑ”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα τονίζει πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχουν μείνει κενές είναι ελάχιστες. “Οι κενές κλίνες στην Αττική είναι σε καθημερινή βάση 25 με 30” σημειώνει και ισχυρίζεται πως στις ενημερώσεις με τα κρούσματα οι αρχές αναφέρουν ποσοστά για να κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των κενών κλινών ΜΕΘ. “Εάν θέλουν να συνεχίσουν να ανακοινώνουν ποσοστά ακάλυπτων κλινών οφείλουν να ενημερώνουν και για το συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών. Συνεχώς ανακοινώνονται θάνατοι από κορωνοϊό σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Πρόκειται για ηλικιωμένους” λέει και συνεχίζει:

“Δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ όλα τα επιβαρυμένα περιστατικά κορωνοϊού, και αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με το γεγονός πως δεν θέλουν να γεμίσουν οι Μονάδες. Κάθε χειμώνα ζούμε τέτοιες καταστάσεις με την εποχική γρίπη. Βρίσκονται δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Φέτος θα είναι χειρότερα τα πράγματα εάν δεν υπάρξει ύφεση της πανδημίας. Δεν είναι λύση να μετατρέπονται γενικές ΜΕΘ και καρδιοχειρουργικές μονάδες σε ΜΕΘ κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα το Ελπίς, το Γεννηματάς και το Αττικό”.

Ποια είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή:

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ της Αττικής παρά τους θανάτους. “Για πρώτη φορά έχουμε τόσους ασθενείς να χάνονται από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Ανακοινώθηκαν θάνατοι  από τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Παμακκάριστος, Αγία Βαρβάρα, Πτολεμαΐδα. Τα περιστατικά αυτά ήταν εκτός ΜΕΘ αφού τα νοσοκομεία αυτά δεν διαθέτουν ΜΕΘ κορωνοϊού. Δεν θα πρέπει με τίποτα να φθάσουμε σε σημείο να επιλέγουμε ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ με περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν και ποιοι θα μείνουν εκτός με αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή τους. Η ΜΕΘ είναι και για τους ηλικιωμένους” υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ακολουθούν τα στοιχεία με τις κλίνες των νοσοκομείων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στην οποία γίνεται αναφορά για 106 κλίνες διαθέσιμες:

  • ΘΡΙΑΣΙΟ: Νοσηλεύονται 5 ασθενείς – Κενές κλίνες 3.
  • ΑΤΤΙΚΟ:  Νοσηλεύονται 12 ασθενείς – Κενές κλίνες 5. Ακόμη δεν δόθηκαν οι 6 κλίνες της καρδιοχειρουργικής μονάδος για περιστατικά κορωνοϊού.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς – Κενές κλίνες 6.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Νοσηλεύονται 7 ασθενείς – Κενές κλίνες 4.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: Νοσηλεύονται 27 ασθενείς – Κενές κλίνες 3.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Νοσηλεύονται 18 ασθενείς – Κενές κλίνες 6.
  • ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς – Κενές κλίνες 0.
  • ΕΛΠΙΣ: Ακόμη δεν δόθηκαν για χρήση οι 6 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Sars-Cov-2.
  • ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Διαθέτει ΜΑΦ 5 κλινών αλλά δεν νοσηλεύει περιστατικά. Διασωληνώνονται και διακομίζονται σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων.
  • Σύνολο νοσηλευομένων σε ΜΕΘ: 79 –  Κενές κλίνες: 27.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments