Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος: H ανάρτησή του για τη χρήση μάσκας που έγινε viral

Ηλίας Μόσιαλος: H ανάρτησή του για τη χρήση μάσκας που έγινε viral
Ηλίας Μόσιαλος: Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής σχολιάζει τη φωτογραφία που έκανε σήμερα τον γύρο του διαδικτύου.

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κοροναϊό Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζει τη φωτογραφία ενός άραβα μαιευτήρα με ένα μωράκι που του τραβά τη μάσκα μόλις γεννήθηκε η οποία έχει γίνει ήδη viral. «Όλοι θέλουμε ένα σημάδι πως θα βγάλουμε τις μάσκες σύντομα», είχε γράψει ο μαιευτήρας με τον Ηλία Μόσιαλο να συμφωνεί και να τονίζει «Έτσι είναι και έτσι θα γίνει».

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο καθηγητής αναφέρει:

«Έχουν περάσει πολλοί μήνες που συζητάμε σχεδόν μόνο για τον κοροναϊο. Εχουμε συνδυάσει τα νοσοκομεία με το μασκοφορεμένο, κουρασμένο υγειονομικό προσωπικό, με τα τεστ και τις εικόνες από τους θαλάμους της εντατικής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό τα νοσοκομεία.

Να μια τέτοια εικόνα: το νεογέννητο μωράκι κάπου στο Ντουμπάϊ τραβάει τη μάσκα του μαιευτήρα. Τη φωτογραφία την ανάρτησε ο ίδιος ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Dr Samer Cheaib, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Όλοι θέλουμε ένα σημάδι πως θα βγάλουμε τις μάσκες σύντομα» λέει ο γιατρός. Ετσι είναι, και έτσι θα γίνει».

Σε μία πρόσφατη ανάρτησή του ο καθηγητής εξηγεί πώς μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την Covid-19, Νίκος Μόσιαλος γράφει για το πώς μπορεί να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού στους κλειστούς χώρους. Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από τώρα σε μεθόδους που θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της μετάδοσης της νόσου στους εσωτερικούς χώρους με την έλευση του χειμώνα».

Δείτε τι γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος

«Πως μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους.

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από τώρα σε μεθόδους που θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της μετάδοσης της νόσου στους εσωτερικούς χώρους με την έλευση του χειμώνα. Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στο φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Όμως μια πρόσφατη ανακάλυψη, του περίφημου ερευνητικού Ιαπωνικoύ ινστιτούτου Riken (https://www.riken.jp/en/) και του Πανεπιστημίου Kobe, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον «Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Έδειξαν ότι η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.

Επίσης, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι

• το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον. • οι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες. • σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι. • ο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις.

Το εύρημα του ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς της λοίμωξης».

Η ανάρτηση στο Facebook

Πως μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους.Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από…

Gepostet von Ηλίας Μόσιαλος am Mittwoch, 14. Oktober 2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments