Σύνοδος Κορυφής: Αποχώρησε η Φιλανδή πρωθυπουργός λόγω κρούσματος κορωνοϊού
Αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, καθώς ενημερώθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Η Σάνα Μαρίν τέθηκε σε απομόνωση.
Finnish Prime Minister Sanna Marin has left the EU summit after discovering she had been in the same room as an MP infected with the coronavirus.#EUCO
More here 👇https://t.co/Pfb3E9wsh8 pic.twitter.com/GTc5kO8x61
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) October 16, 2020
Για τον ίδιο λόγο αποχώρησε χθες και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αφού εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο περιβάλλον της, ανακοίνωσε μέσω του Twitter. Όπως διευκρίνισε, η ίδια έχει βρεθεί αρνητική στον νέο κορωνοϊό, ωστόσο θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση.
Δείτε παρακάτω την ανάρτησή της
«Μόλις ενημερώθηκα ότι ένα μέλος του γραφείου μου βρέθηκε θετικό στην Covid-19 σήμερα το πρωί», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, λιγότερο από μία ώρα αφότου ξεκίνησε η σύνοδος. «Εγώ η ίδια βρέθηκα αρνητική. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, αποχωρώ αμέσως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μπαίνω σε καραντίνα», πρόσθεσε. Θυμίζουμε πως στα τέλη του Σεπτέμβρη η Σύνοδος Κορυφής είχε αναβληθεί καθώς θετικός στον κορωνοϊό είχε διαγνωστεί αστυνομικός στην φύλαξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
I have just been informed that a member of my front office has tested positive to COVID-19 this morning. I myself have tested negative.
However as a precaution I am immediately leaving the European Council to go into self-isolation.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 15, 2020
Ωστόσο βαρύ κλίμα επικρατεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες
Ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και θέμα συζήτησης παραμένει η Ανατολική Μεσόγειος. Τη βεβαιότητά του ότι πολλές αντιπροσωπείες θα «φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» -ιδιαίτερα μάλιστα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις- εξέφρασε αρχικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος νωρίτερα στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.
Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο. «Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συζητούν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.
Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας