Ευρωπαϊκή Ένωση 5G: Μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανάγκη να βρει μια νέα στρατηγική για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με την τεχνολογία 5G, διότι διαφορετικά ψευδείς ισχυρισμοί υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψή της και τους ψηφιακούς στόχους της, ανέφερε μια ομάδα 15 χωρών, στην οποία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Πολωνία και η Σουηδία. Οι θεωρίες συνωμοσίας ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να συνδέεται με την ασύρματη τεχνολογία οδήγησαν τους τελευταίους μήνες σε εμπρησμούς ιστών κινητής τηλεφωνίας σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και σε επιθέσεις σε εργάτες συντήρησης.
Η 27μελής ΕΕ θεωρεί την 5G τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ανάκαμψής της από την πανδημία της Covid-19 και της τεχνολογικής αυτονομίας της, καθώς η εν λόγω τεχνολογία υπόσχεται να προσφέρει από δυνατότητες για αυτοοδηγούμενα οχήματα μέχρι απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) και περισσότερες αυτοματοποιημένες κατασκευές. Οι 15 χώρες εξέθεσαν τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους σε μια κοινή επιστολή προς την επικεφαλής της ΕΕ για την ψηφιακή τεχνολογία Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν και την επίτροπο αρμόδια για τις αξίες Βέρα Γιούροβα. Την επιστολή αυτή είδε το Reuters.
«Είναι σαφές … πως είμαστε μάρτυρες της αύξησης της δραστηριότητας του κινήματος κατά της 5G σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν οι 15 χώρες και καλούν την ΕΕ «να υιοθετήσει μια δραστήρια, μακροπρόθεσμη και συστημική προσέγγιση» για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την 5G και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ).
«Εμείς, ως κράτη μέλη, είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία με εθνική εμπειρογνωμοσύνη και τις βέλτιστες πρακτικές μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παραπληροφόρησης γύρω από τη 5G και τα ΗΜΠ», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι χώρες ζητούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, προτείνουν να διεξαχθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη και προτείνουν επίσης τη διεξαγωγή μιας ευρείας συζήτησης που να λαμβάνει υπόψη τους φόβους και τις ανησυχίες αυτών που αντιτίθενται στη 5G.
Εκτός από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Σουηδία, οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας