NAVTEX Τουρκίας: «Αυτές που ανακοινώνουμε είναι σε δικές μας περιοχές» λέει ο Ντονμέζ
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις κινήσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άφησε και αιχμές κατά των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε σχέση με το τι λένε για το Καστελόριζο. Ο Τούρκος υπουργός δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις Navtex που εκδίδει η Τουρκία, καθώς είναι εκτός των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών.
Ο Ντονμέζ υποστήριξε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι «αυτή τη στιγμή ανακοινώνουμε Navtex σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισερχόμαστε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», ενώ επισήμανε ότι αν βρεθούν δεδομένα ικανά να δικαιολογήσουν γεώτρηση απέναντι από το Κας (σ.σ. γύρω από το Καστελόριζο) μετά τις έρευνες του Oruc Reis, τότε η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο.
«Διεξάγουμε γεωλογικές έρευνες σε δική μας περιοχή, απέναντι από το Κας της Αττάλειας. Μετά τις μελέτες μας, θα δούμε τι δυναμική υπάρχει κι έπειτα θα στείλουμε γεωτρύπανο για να ξεκινήσουμε γεώτρηση», ανέφερε, λέγοντας παράλληλα ότι οι έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται.
«Πρώτα, «ακτινογραφούμε» την περιοχή και μετά ξεκινούμε γεωτρήσεις. Κάναμε 8 έρευνες σε βαθιά νερά. Επειδή δεν είμαστε βέβαιοι, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, δεν καταλήξαμε να ανακοινώσουμε κάποια ανακάλυψη.
Κάθε γεώτρηση μας δίνει σημαντικά δεδομένα. Πρώτα γίνεται δισδιάστατη έρευνα και στη συνέχεια σε περιοχές όπου εκτιμάται ότι οι πιθανότητες είναι μεγάλες, γίνεται τρισδιάστατη έρευνα με λεπτομερείς εικόνες. Λαμβάνουμε πληροφορίες και με τη γεώτρηση που γίνεται. Κοντά στις περιοχές που εντοπίζουμε ροή φυσικού αερίου κάνουμε μερικές γεωτρήσεις ακόμη, όπως και σε κάποιες περιοχές κοντά». Σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ, οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε περιοχές νότια της Μεσογείου.
«Σύμφωνα με ειδικούς που εργάζονται στον τομέα του πετρελαίου, οι γεωλογικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μάς δίνουν ελπίδα. Αλλά είναι δύσκολο να πούμε κάτι χωρίς να μελετήσουμε πρώτα τα δεδομένα. Ελπίζω όμως ότι μπορεί να υπάρξει παρόμοια ανακάλυψη όπως στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς είναι μία περιοχή με υψηλές δυνατότητες», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.
Τι δήλωσε για το Καστελόριζο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους
Έπειτα, ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε τη γνωστή θέση περί εγγύτητας του Καστελόριζου στην Τουρκία, επιχείρημα που –κατά την Άγκυρα- δίνει νομικό έρεισμα στην Τουρκία νομής και κατοχής των υδρογονανθράκων της περιοχής. «Απέχουμε από το Καστελόριζο 2 χλμ., ενώ από την Ελλάδα η απόσταση είναι 580 χλμ. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο. Όταν το εξηγούμε αυτό μιλώντας ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη μας δίνουν δίκιο, αλλά δυστυχώς μπροστά στις κάμερες λέγοντα άλλα», ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε επίσης ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ, θα ξαναβγεί για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Όπως κάθε πλοίο, όταν συμπληρώνει κάποιες ώρες εργασιών, έρχεται στο λιμάνι για εργασίες συντήρησης. Δεδομένου ότι υπάρχουν ταυτόχρονες διεργασίες για διπλωματικές διαβουλεύσεις, μερικές φορές μπορεί να προκαλούνται παρεξηγήσεις στην κοινή γνώμη. Αλλά όταν τελειώσει η συντήρηση, το πλοίο Γιαβούζ θα επιστρέψει στα καθήκοντά του. Προς το παρόν, συνεχίζουμε σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της ΤΔΒΚ», είπε, ενώ όσον αφορά το διάλογο με την Ελλάδα, την κατηγόρησε ότι εκείνη δεν έχει θετική προσέγγιση.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά. Αυτό θα είχε πραγματικά μεγάλο όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής. Ελπίζω να είναι ανοιχτοί στο διάλογο το επόμενο διάστημα», ανέφερε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας