Πως Να

Πώς να φτιάξω μπεσαμέλ χωρίς αυγά

Πώς να φτιάξω μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Μπεσαμέλ χωρίς αυγά: Και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο γευστικό και νόστιμο.

Η μπεσαμέλ είναι μια λευκή κρεμώδης σάλτσα, που είναι τόσο γευστική και νοστιμίζει το κάθε πιάτο, ενώ παρασκευάζεται πολύ εύκολα με λίγα βασικά υλικά, όπως βούτυρο, γάλα και αλεύρι.

Η μπεσαμέλ νοστιμίζει το κάθε πιάτο

Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία συχνά μπαίνουν στον φούρνο. Eίναι το λευκό στρώμα που καλύπτει τον μουσακά και το παστίτσιο, ενώ συνηθίζεται στις μελιτζάνες παπουτσάκια, στον πουρέ μελιτζάνας του χουνκιάρ μπεγεντί και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά. Εμφανίζεται επίσης ως μέρος της γέμισης σε διάφορα πιάτα, όπως οι κρέπες ή κάποιες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε, ήταν τον 17ο αιώνα και πρόκειται για μια από τις πέντε βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. Ενσωματώθηκε, σύμφωνα με κάποιους, στην ελληνική κουζίνα, αλλά παραποιήθηκε, από τον διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η κλασική γαλλική μπεσαμέλ είναι μια απλή παρασκευή. Αφού αφήσουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε. Όταν ροδίσει, προσθέτουμε σιγά σιγά το ήδη ζεσταμένο, καρυκευμένο γάλα καθώς ένα συνηθισμένο ταψί απαιτεί περίπου ένα λίτρο και ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην «σβολιάσει» το μείγμα. Όταν αυτό θα έχει πήξει και θα έχει ομογενοποιηθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Πώς να φτιάξω μπεσαμέλ χωρίς αυγά;

Πάντως, η βασική συνταγή για μπεσαμέλ δεν περιέχει αυγά ούτε τυριά αν και πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν. Μια ωραία λοιπόν, συνταγή για να φτιάξεις μπεσαμέλ χωρίς αυγά που πετυχαίνει πάντα και είναι ιδανική τόσο για μουσακά όσο και για παστίτσιο, γίνεται πολύ εύκολα και με λίγα υλικά αν ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε, είναι 100 γραμμάρια μαργαρίνη, 100 γραμμάρια αλεύρι, ένα λίτρο ζωμό λαχανικών, λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά και αλάτι. Λιώνουμε πρώτα τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας για ένα με δύο λεπτά. Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments