Κόσμος

Βρετανία κορωνοϊος: Ένα εκατομμύριο άνεργοι εξαιτίας του lockdown μέσα στο 2020

Βρετανία κορωνοϊος: Ένα εκατομμύριο άνεργοι εξαιτίας του lockdown μέσα στο 2020
Βρετανία κορωνοϊος: Από την αρχή των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με νέα έρευνα, έχουν κλείσει 11.120 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 125.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί και στο 1 εκατομμύριο.

Πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε χώρους ξενοδοχείων και εστίασης πιθανολογείται ότι θα καταργηθούν έως το τέλος του έτους στη Μ. Βρετανία, δημιουργώντας «πόλεις-φαντάσματα», όπως αναφέρουν οι κάτοικοι. Μέχρι στιγμής μόνο οι βόρειες πόλεις της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του lockdown, ενώ αναμένεται ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να τεθεί σε ανάλογο καθεστώς.

Έρευνα σοκ για την οικονομία της Βρετανίας

Από την αρχή των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με νέα έρευνα, έχουν κλείσει 11.120 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 125.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί και στο 1 εκατομμύριο. Περισσότερες από το 1/4 των 39.700 παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μην επιβιώσουν από την πανδημία, σύμφωνα με την British Beer and Pub Association. Ο Greene King σκοπεύει να κλείσει 79 παμπ, θέτοντας σε κίνδυνο 800 θέσεις εργασίας, ενώ οι Young, Wetherspoons, Fuller και City Pub Company δήλωσαν ότι θα περικόψουν αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους.

Το Λονδίνο, το Έσσεξ, το Γιόρκ, το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ, η Λίβερπουλ και το Λανκασάιρ βίσκονται ήδη σε συνθήκες lockdown. Ο Kay Neufeld, από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρησιακών Ερευνών, δήλωσε ότι είναι εύλογο να υπάρξουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο απώλειες θέσεων εργασίας μόνο από τους τομείς λιανικής και φιλοξενίας. Αντίστοιχα και το Ίδρυμα Κοινωνικής Αγοράς, τόνισε πως «η μειωμένη ζήτηση για χώρους γραφείων και η φαινομενικά αναπόφευκτη μείωση των παραδοσιακών λιανικών πωλήσεων εγκυμονεί κίνδυνο για τη δημιουργία πόλεων-φαντάσματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε επιπλέον 16.982 περιπτώσεις CoViD-19 και 67 θανάτους, ποσοστό 32% μεγαλύτερο από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κυβερνητικός επιστημονικός σύμβουλος, Sir Jeremy Farrar προειδοποίησε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι «σκληρά» φέτος, με το εμβόλιο για τον κορονοϊό να είναι δυνητικά έξι μήνες μακριά. Σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, η Ουαλία μάλλον θα είναι η επόμενη πόλη που θα υιοθετήσει την τακτική του lockdown για τουλάχιστον 17 ημέρες.

Ωστόσο ο ιός είναι ακόμα απειλή παγκοσμίως

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν σήμερα το ψυχολογικό όριο των 400.000 σε 24 ώρες, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης θέτει νέους περιορισμούς για να περιορίσει την πανδημία. Η Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά μέσο όρο ανακοινώνονταν 140.000 κρούσματα την ημέρα, την περασμένη εβδομάδα. Ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.

Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Πλέον, στην Ευρώπη αναφέρονται 1 εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε 9 ημέρες και συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6,3 εκατομμύρια. Μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία και Ισπανία) κατέγραψαν τις μισές από τις νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα. Η Γαλλία αναφέρει τον υψηλότερο μέσο όρο επταημέρου, με 19.425 νέα κρούσματα την ημέρα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία, ακυρώνουν μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η Ρωσία επαναφέρει τα μαθήματα εξ αποστάσεως, η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια για τέσσερις. Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας διέταξαν να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια για 15 ημέρες και περιόρισαν τον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα. Η Τσεχία στρέφεται επίσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σχεδιάζει να καλέσει χιλιάδες φοιτητές της ιατρικής για να βοηθήσουν. Τα νοσοκομεία διακόπτουν τις μη επείγουσες ιατρικές διαδικασίες για να ελευθερώσουν κλίνες.

Στην Πολωνία, οι υπηρεσίες υγείας προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής αφού αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκαν 6.526 νέα κρούσματα και 116 θάνατοι. Εντείνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών και υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων εκστρατείας.

Η Λατινική Αμερική παραμένει η πιο πληγείσα περιοχή του κόσμου, όπου έχει καταγραφεί το 27% του συνόλου των κρουσμάτων. Ακολουθούν η Ασία, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Reuters. Η Ινδία αυτόν τον μήνα αναφέρει λιγότερα κρούσματα, περίπου 69.000 την ημέρα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι στον κόσμο, οι νέες μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού η εταιρεία Johnson & Johnson αναγκάστηκε να διακόψει τη δοκιμή της καθώς ένας από τους συμμετέχοντες εμφάνισε μια ανεξήγητη ασθένεια. Η δοκιμή της AstraZeneca στις ΗΠΑ έχει διακοπεί για περισσότερο από έναν μήνα. Η Ρωσία ωστόσο ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα ένα δεύτερο εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments